Taborety gastronomiczne stanowią ważny element wyposażenia profesjonalnych kuchni i innych miejsc związanych z gastronomią. Istnieją różne modele, które różnią się budową, materiałem wykonania, wielkością, sposobem zasilania czy przeznaczeniem. Poznaj rodzaje taboretów gastronomicznych i sprawdź, jakie jest ich zastosowanie. Z tego wpisu dowiesz się też, jak wybrać i gdzie kupić te produkty.
Taborety gastronomiczne, czyli co?
Taborety gastronomiczne to specjalistyczne urządzenia grzewcze, które wykorzystuje się przede wszystkim w profesjonalnych kuchniach. Z uwagi na budowę, świetnie sprawdzają się do przyrządzania potraw w dużych naczyniach, gdy istnieje potrzeba przygotowania znacznej ilości jedzenia. Z urządzeń tych korzystają zarówno profesjonalne restauracje, jak i firmy cateringowe, stołówki, hotele i inne miejsca, które w ramach swojej działalności przygotowują i serwują posiłki dużym grupom odbiorców.
Charakterystyczne cechy taboretów gastronomicznych to:
- duża moc grzewcza – urządzenia te są zaprojektowane przed producentów tak, by generowały wysoką temperaturę i usprawniały proces gotowania czy podgrzewania potraw w dużych naczyniach (do intensywnego użytkowania rekomendujemy modele o mocy powyżej 10 kW);
- solidna konstrukcja – taborety gastronomiczne wykonane są z metalu (najczęściej ze stali nierdzewnej), a do tego ich konstrukcja jest tak opracowana, aby zapewniały całkowitą stabilizację podczas eksploatacji;
- duża powierzchnia grzewcza – na kuchenkach ilość dostępnej przestrzeni między palnikami bywa ograniczona, taborety gastronomiczne pozwalają na swobodne umieszczenie naczyń do gotowania o nawet bardzo dużej pojemności.
W ofercie producentów dostępne są sprzęty o różnym sposobie zasilania. Najpopularniejsze to taborety gastronomiczne elektryczne, czyli korzystające z prądu. Są bezpieczne i mobilne. Alternatywą są taborety gastronomiczne gazowe, czyli wyposażone w palniki zasilane gazem z sieci lub z butli. Są ekonomiczne i sprawdzają się doskonale np. na kempingach, ale też w kuchniach profesjonalnych z przyłączem gazowym.
Zastosowanie taboretów gastronomicznych
Taborety gastronomiczne znajdują zastosowanie przede wszystkim w profesjonalnej gastronomii – restauracjach, stołówkach, cateringach czy firmach zajmujących się produkcją żywności. Ich konstrukcja została tak opracowana, aby bez większych przeszkód umieścić na palniku spore naczynie, np. garnek, patelnię, rondel, brytfankę czy wok. Na taboretach można gotować, smażyć, dusić, odgrzewać itp. Tym samym, są to urządzenia niesamowicie zbliżone do kuchenek pod względem funkcji, ale dzięki temu, że są przystosowane do stosowania większych naczyń, to dzięki nim możliwe jest przygotowywanie większych ilości potraw.
Jak wybrać i gdzie kupić taborety gastronomiczne?
Poszukiwania odpowiedniego sprzętu gastronomicznego zawsze warto poprzedzić analizą potrzeb oraz rozeznaniem, jakie są możliwości jego eksploatacji. Polecamy ustalić, czy w miejscu, gdzie będzie on użytkowany, jest dostęp do gazu czy też lepszym wyborem będzie model elektryczny. Poza tym warto mieć na względzie to, że w ofercie dostępne są taborety gastronomiczne o różnych wymiarach i funkcjach.
W GastroProdukt staramy się dokładnie opisać każdą z dostępnych propozycji, dzięki czemu mogą Państwo przeanalizować korzyści, jakie będą wynikały z zakupu danego modelu. Informujemy m.in. o wymiarach urządzenia, średnicy płyty grzewczej, funkcjach, zabezpieczeniach, mocy, wadze, sposobie zasilania czy materiale, z którego wykonany jest sprzęt.
Co więcej, nasi konsultanci kierując się swoją wiedzą i doświadczeniem, doradzają podczas procesu zakupowego – analizujemy Państwa potrzeby i oczekiwania, a następnie prezentujemy atrakcyjną ofertę. Zapraszamy do kontaktu!