Sprzęt chłodniczy – jakie urządzenia wykorzystuje się w gastronomii?


Sprzęt chłodniczy to profesjonalne urządzenia przeznaczone do przechowywania żywności, powszechnie wykorzystywane w branży gastronomicznej i handlu. Mogą być postawione na zapleczu, ale istnieją też specjalne modele przeznaczone do eskpozycji produktów spożywczych w lokalu, które można z powodzeniem wystawić w sklepie, restauracji, kawiarni itp.


Najpopularniejszymi sprzętami chłodniczymi są m.in.:

 


Do kategorii tej zalicza się także dodatkowe urządzenia, takie jak m.in.:

 

  • kostkarki do lodu,
  • łuskarki do lodu,
  • szafy mroźnicze,
  • zamrażarki szokowe,
  • zamrażarki skrzynkowe


Sprzęty chłodnicze nie tylko pozwalają zachować świeżość żywności, ale też pozwalają w bezpieczny sposób prezentować ją klientom i gościom. W ten sposób można ułatwić wybór oraz skutecznie zachęcić do zakupu – nic tak nie pobudza apetytu, jak widok pięknego, świeżego jedzenia.


Sprzęt chłodniczy dla gastronomii – na co zwrócić uwagę podczas wyboru urządzeń?


Sprzęt chłodniczy dla gastronomii musi być oczywiście odpowiednio dostosowany do konkretnych warunków oraz indywidualnych potrzeb. Wiele oczywiście zależy od tego, gdzie ma się znajdować i jaką ma pełnić funkcję. 
Podczas wyboru sprzętu chłodniczego dla gastronomii warto przede wszystkim skupić się na takich parametrach, jak:

 

  • wymiary i pojemność (urządzenie powinno pomieścić wszystkie produkty, a przy tym musi się po prostu zmieścić w wybranym miejscu),
  • zakres temperatur (muszą być dostosowane do konkretnych produktów spożywczych),
  • zużycie energii (ma wpływ na koszty eksploatacji),
  • rodzaj chłodzenia (dynamiczny lub statyczny),
  • poziom hałasu (ma wpływ na komfort pracowników i/lub klientów czy gości).


W sprzęcie chłodniczym dla gastronomii niezwykle przydatne są także dodatkowe udogodnienia i funkcje, np. panel sterowania z wyświetlaczem, automatyczny system odszraniania/rozmrażania czy oświetlenie. Urządzenia przede wszystkim powinny jednak być proste w obsłudze, tak by ułatwiały codzienną pracę.
Ogromne znaczenie ma również jakość sprzętu chłodniczego. Powinien być wykonany z odpornych materiałów, takich jak m.in. stal nierdzewna czy nowoczesne tworzywa sztuczne. Przy tym też musi spełniać wszystkie wymogi sanitarne.

 

Sprzęt chłodniczy dla handlu – jak wybrać najlepszy?

 


Sprzęt chłodniczy dla handlu musi oczywiście posiadać odpowiednie parametry techniczne, ale do tego powinien być estetyczny oraz przystępny dla klientów. Witryny muszą być tak dostosowane, by dało się w nich efektownie wyeksponować produkty. W przypadku szaf, do których mogą mieć dostęp klienci, powinny być także proste w otwieraniu oraz wytrzymałe na intensywną eksploatację – w przeciwnym razie można narazić się na konieczność ciągłych napraw uszkodzonych drzwi.
W przypadku sprzętu chłodniczego dla handlu istotne jest też to, by urządzenia były estetyczne. Warto wybrać modele które są odpowiednio dobrane pod względem designu i kolorystyki, a przy tym są łatwe w czyszczeniu. Ponieważ są widoczne, muszą zawsze nienagannie się prezentować, dlatego trzeba codziennie je myć korzystając z odpowiednich detergentów. 
GastroProdukt proponuje wytrzymałe, funkcjonalne, reprezentacyjne sprzęty chłodnicze dla handlu i gastronomii. Posiadamy urządzenia dostosowane do różnych typów produktów, które doskonale sprawdzą się na zapleczu i/lub na sali czy w sklepie. Wyróżniają się świetnymi parametrami, mają wiele dodatkowych funkcji, są nieawaryjne oraz doskonale spełniają swoją rolę przez wiele lat.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą GastroProdukt – wybierz idealny sprzęt chłodniczy do swojego lokalu!