Stal nierdzewna w swoim składzie zawiera co najmniej 10,5% chromu, ale ma różny skład chemiczny, przez co wyróżniamy jej kilka rodzajów. Do czego wykorzystuje się stal nierdzewną w gastronomii? Czy jest to funkcjonalny i bezpieczny materiał? Przygotowaliśmy zbiór najważniejszych informacji – prezentujemy rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii.
Rodzaje stali nierdzewnej
W związku z tym, że materiał ten może mieć różny skład chemiczny, istnieje kilka rodzajów stali nierdzewnej, a co za tym idzie – każdy ma swoją specyfikę i odmienne przeznaczenie. Skład chemiczny przekłada się bowiem na właściwości materiału, m.in. wytrzymałość, plastyczność czy odporność na korozję.
Stal austenityczna
Zawiera od 16% do 26% chromu i od 6% do 22% niklu, a dodatkowo może mieć w składzie m.in. mangan i azot. Jest to bardzo popularna i wszechstronna grupa stali nierdzewnych. Charakteryzuje ją wysoka odporność na działanie temperatury i kwasów, a do tego nie koroduje. Jest niemagnetyczna, plastyczna i łatwo ją spawać. Rodzaj 304 jest najczęściej wykorzystywany w gastronomii, np. do produkcji urządzeń kuchennych. Nierzadko stosuje się też typ 316, który wykazuje wysoką odporność na korozję, w tym na korozję wżerową (produkuje się z niej np. sprzęt do przetwórstwa spożywczego, maszyny do pakowania czy urządzenia chłodnicze)
Stal martenzytyczna
Zawiera od 12% do 18% chromu i bardzo niską ilość niklu. Jest hartowana na gorąco, magnetyczna i wysoce wytrzymała. Ma niską plastyczność, ale jest silnie odporna na ścieranie i uderzenia mechaniczne, jednak w porównaniu do stali austenitycznej jest mniej odporna na korozję. Wykorzystuje się ją powszechnie do produkcji rozmaitych sprzętów, części samochodowych, maszyn budowlanych czy narzędzi.
Stal ferrytyczna
Zawiera od 10,5% do 27% chromu, ma małą zawartość niklu lub nie zawiera go wcale. Cechą charakterystyczną jest wysoka odporność na korozję, przez co wykorzystuje się ją w środowiskach z dużą wilgotnością. Oprócz tego jest magnetyczna, wykazuje mniejszą plastyczność i spawalność aniżeli stal austenityczna. Znajduje zastosowanie np. przy produkcji sprzętów AGD – takich jak np. zmywarki gastronomiczne czy lodówki.
Oprócz wymienionych powyżej typów produktów, dostępna jest cała gama innych rodzajów stali nierdzewnej, m.in. stal duplex (dwufazowa), stal austenityczno-ferrytyczna (lean duplex), stal utwardzalna wydzieleniowo.
Zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii
Stal nierdzewna cieszy się popularnością w różnych sektorach przemysłu z uwagi na liczne zalety, są to m.in. odporność na korozję, długa żywotność (i niski koszt w stosunku do niej), możliwość całkowitego recyklingu, żaroodporność, wysoka wytrzymałość w stosunku do wagi, szerokie możliwości wykorzystania, wysoka estetyka, łatwość czyszczenia. Poniżej prezentujemy przykłady, jakie jest zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii.
- Urządzenia gastronomiczne – w związku z tym, że stal nierdzewna jest odporna na działanie wody, detergentów i wysokich temperatur, wykorzystuje się ją do produkcji różnych sprzętów, jak np. szafy chłodnicze, okapy, piekarniki i grille, bemary czy zmywarki gastronomiczne.
- Meble ze stali nierdzewnej – są higieniczne, łatwe w czyszczeniu, odporne na uszkodzenia mechaniczne czy działanie różnych czynników zewnętrznych (np. temperatur, wilgoci, kwasów, tłuszczów). Wykonuje się m.in. stoły gastronomiczne, szafki i szafy gastronomiczne, półki, kosze na śmieci, wózki i regały mobilne i wiele innych.
- Zlewy i umywalki – stal nierdzewna jest odporna na rdzewienie, wodę i detergenty, ale też łatwa do utrzymania w czystości, co odpowiada stawianym w gastronomii standardom sanitarnym.
- Pojemniki, wózki i tace gastronomiczne – w kuchni wykorzystuje się bardzo często pojemniki GN (GastroNorm), wózki transportowe na pojemniki GN czy tace do serwowania. Mają być one trwałe, estetyczne, odporne na korozję i reakcje z żywnością. Stal nierdzewna doskonale się tutaj sprawdza.
Gdzie szukać sprawdzonych mebli dla gastronomii?
Jak widać, stal nierdzewna znajduje bardzo szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej. To ceniony i chętnie wykorzystywany materiał do produkcji urządzeń, elementów wyposażenia czy mebli gastronomicznych. Jeśli poszukują Państwo wyposażenia do swojego biznesu w tym sektorze – zachęcamy do zapoznania się z rozbudowaną i konkurencyjną ofertą GastroProdukt. Proponujemy wysokiej jakości meble dla gastronomii, ale też urządzenia i inne produkty, które dopełnią każdą profesjonalną kuchnię. Zapewniamy doradztwo i kompleksową pomoc na każdym etapie współpracy.