Pizzerie to obecnie najczęściej spotykane w Polsce lokale gastronomiczne, zaraz po fast foodach. Włoski przysmak jest u nas bardzo popularny, w różnych wariantach i wydaniach. Polacy najczęściej wybierają właśnie tę potrawę, kiedy nie mają pomysłu na obiad lub szukają uniwersalnej restauracji, w której można spożyć smaczny obiad lub kolację z bliskimi. Z tego względu wiele osób próbuje swoich sił, zakładając własną działalność – wydaje się prostym, sprawdzonym pomysłem na biznes. Podpowiadamy, o czym trzeba pamiętać, kiedy planuje się otwarcie pizzerii!

 

 

Niezbędne dokumenty do otwarcia pizzerii


Otwarcie pizzerii wiąże się z wkładem pewnych środków oraz wymaga sporej wiedzy, dlatego łatwo jest przeinwestować albo nie doposażyć przygotowywany lokal. Przez to zadanie to nie może być zrealizowane spontanicznie, z dnia na dzień. Zwykle jest to dość długotrwała procedura, którą warto rozpocząć z odpowiednim wyprzedzeniem. Taki lokal musi spełniać konkretne wymogi prawne, by uzyskać stosowne zezwolenia. Do tego trzeba uiścić dodatkowe opłaty.


Zanim rozpocznie się działalność w branży gastronomicznej, należy dopełnić rozmaite formalności. Przed otwarciem pizzerii trzeba pamiętać m.in. o:

 

  • wpisie do CEIDG (Centralna Ewidencja Działalności Gospodarczej) – odpowiedni dokument wypełnia się i bezpłatnie składa online lub w urzędzie gminy. W ten sposób rejestruje się swoją działalność;
  • pozwoleniu Sanepidu – należy spełnić szereg skomplikowanych wymogów, uiścić opłatę, a także pomyślnie przejść kontrolę;
  • koncesji na alkohol – klienci chętnie dobierają do pizzy wino, piwo lub inne napoje procentowe, ale by móc je sprzedawać, trzeba wykupić stosowne zezwolenie;
  • umowie licencyjnej ZAIKS (Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych) – przyjemną atmosferę w lokalu pozwala stworzyć cicho sącząca się muzyka. By móc ją odtwarzać, trzeba zgłosić się do Stowarzyszenia ZAIKS, by za opłatą uzyskać pozwolenie.

 

Po załatwieniu podstawowych spraw w ciągu 7 dni powinno się jeszcze złożyć wniosek do ZUS-u (Zakładu Ubezpieczeń Społecznych) oraz Urzędu Skarbowego (jeśli chce się być VAT-owcem). Następnie można przejść do przygotowania lokalu do zagospodarowania. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na wyposażenie, ponieważ sprzęt do pizzerii również musi spełnić rozmaite wymogi sanitarne i BHP.

 

Sprzęt do prowadzenia pizzerii 


W odpowiednio przystosowanym lokalu przed otwarciem pizzerii należy ciekawie urządzić salę dla gości, a także właściwie zaaranżować kuchnię oraz zaplecze. Niezwykle ważny jest już sam układ maszyn, urządzeń i akcesoriów – aby uzyskać zezwolenie od Sanepidu, trzeba m.in. optymalnie rozplanować pomieszczenia, dobrze zorganizować produkcję, a także zadbać o tzw. drogi czyste i drogi brudne (miejsca, z których korzystają konsumenci, a także te w których m.in. są przechowywane czyste naczynia i gotowe dania. Nie można ich krzyżować z miejscami dostaw surowców, odkładania brudnych naczyń, składowania odpadów pokonsumpcyjnych itp.).


Wśród niezbędnych sprzętów, potrzebnych do otwarcia pizzerii, można wymienić:

 

  • piece do pizzy – jedne z najważniejszych maszyn w lokalu. To w nich będzie wypiekać się potrawę, która ma być przecież specjalnością restauracji. Należy wybrać modele wysokiej jakości, ponieważ będą funkcjonalne i wytrzymałe, a także zapewnią najlepszy smak, zapach oraz wygląd wypieków;
  • akcesoria do pieców: podstawy pod piec do pizzy, blachy, siatki, deski do serwowania pizzy, łopaty i szczotki – do pieców trzeba jeszcze oczywiście dobrać szereg dodatków. Sam sprzęt należy postawić na specjalnej podstawie. Do tego przydatne będą jeszcze m.in. blachy, siatki, łopaty, szczotki;
  • mikser spiralny – urządzenie jest wykorzystywane do mieszania i urabiania ciasta, co zwykle jest czasochłonnym zadaniem, w które trzeba włożyć dużo siły. Może być wykorzystywane do przygotowywania także innych wypieków, np. chleba, bułeczek czy ciasta. Pomaga znacznie odciążyć pracowników, przez co zwiększa ich wydajność;
  • wałkownica, porcjoner, kulkownica, prasa do ciasta – urządzenia przeznaczone do automatycznego przetwarzania oraz formowania ciasta. Dzięki nim można znacznie przyspieszyć proces przygotowania posiłków i obsłużyć większą liczbę klientów;
  • stoły chłodnicze do pizzy – pracownikom kuchni należy stworzyć wygodne miejsce do pracy, w którym mogą sprawnie, w higienicznych i bezpiecznych warunkach tworzyć pyszne dania. Takie stanowisko łączy stół z komorami chłodniczymi, dlatego daje łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników. Dzięki niemu można błyskawicznie przygotować pizzę, która za chwilę ma trafić do pieca;
  • elektryczne szatkownice do warzyw – ręczne krojenie i ścieranie składników zajmują sporo czasu, dlatego rozsądniej jest je sobie ułatwić. Urządzenia pozwalają w kilka chwil obrobić duże ilości dodatków do pizzy, takich jak np. pieczarki, pomidory, szynka czy ser;
  • pojemniki na ciasto i składniki – wyrobione ciasto oraz przygotowane składniki trzeba odpowiednio przechowywać. Najwygodniej i najbezpieczniej jest wykorzystywać specjalne pojemniki, wykonane z wytrzymałych tworzyw sztucznych. Dzięki nim można uporządkować wszystkie produkty i półprodukty, tak by obsługa miała do nich łatwy dostęp;
  • witryny przeszklone – przygotowane składniki albo dodatki do pizzy (np. sałatki i surówki) można przechowywać w specjalnych witrynach. Pozwalają składować produkty we właściwych warunkach termicznych, a do tego pomagają je efektownie prezentować klientom;
  • zmywarki gastronomiczne – naczynia, a także wszystkie akcesoria kuchenne muszą być regularnie myte i wyparzane. Z tego względu obowiązkowym elementem wyposażenia są urządzenia, które pomagają robić to w możliwie najszybszy, najdokładniejszy oraz najbardziej ergonomiczny sposób;
  • szafy chłodnicze – produkty spożywcze powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, jeśli chce się je uchronić przed zepsuciem. Lodówki przemysłowe pozwalają bezpiecznie składować duże ilości żywności różnego rodzaju. 


Jeśli planuje się serwować dania nie tylko na miejscu, ale też chce się sprzedawać je na dowóz, sam sprzęt do pizzerii nie wystarczy – trzeba również zainwestować w szereg akcesoriów, które umożliwią obsługę klientów składających zamówienia przez telefon czy Internet. Potrzebny będzie jakiś środek transportu (najlepiej skuter albo samochód) oraz m.in. materiały do pakowania (kartony, pudełeczka na sosy itp.) i specjalne, termiczne torby dostawcze. 


Co jest istotne przy otwieraniu pizzerii?


Pizza jest tak popularnym daniem, że można interpretować ją na wiele sposobów. Istnieje już tak dużo odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie – w tym też wegetarianie i weganie, osoby unikające glutenu czy miłośnicy diety keto. Kiedy planuje się otworzyć pizzerię, przede wszystkim warto zastanowić się nad tym, jaki typ dań chce się serwować. Najlepiej postawić na konkret, np. prawdziwą pizzę według neapolitańskiej receptury, uwielbiane amerykańskie odmiany czy modne, zdrowe warianty (vege, keto, bezglutenowe itp.). Rynek jest bardzo nasycony, a wybierając niszę można od razu się wyróżnić i zaintrygować klientów. Pizza jest powszechnie dostępna, dlatego warto spróbować postawić na oryginalność.

 

Najważniejsze jednak, by wybrać motyw przewodni swojej działalności, który jest zgodny z prywatnymi upodobaniami. Tylko wtedy można stworzyć klimatyczny, autentyczny lokal. Ślepe podążanie za modą nie ma sensu, ponieważ klienci z reguły szybko orientują się, kiedy mają do czynienia z prawdziwymi pasjonatami, a kiedy z przedsiębiorcami starającymi się tylko zarobić. Ciekawym kompromisem jest wejście we współpracę np. z doświadczonym pizzermanem czy menagerem, by zyskać wsparcie prawdziwego specjalisty.

 

Otwierając pizzerię dobrze jest także mieć już jasną wizję tego, jakich klientów chce się przyciągnąć. Inaczej będzie wyglądał i funkcjonował lokal dostosowany do potrzeb młodzieży czy studentów, a inaczej wpisujący się w wymagania dojrzałych koneserów prawdziwej włoskiej kuchni. Przy tym charakter działalności powinien być dopasowany w dużej mierze do tego, gdzie ma mieścić się lokal (na nowowybudowanym osiedlu pod miastem, na starym rynku, przy dzielnicy z klubami, a może w pobliżu campusu studenckiego?) oraz jakie potrawy chce się serwować.

 

Bardzo ważne jest też to, by otwarcie pizzerii było rozsądnie przeprowadzonym przedsięwzięciem. Porada ta może brzmieć jak pusty frazes, ale absolutnie tak nie jest – mądra inwestycja to klucz do udanego biznesu. Jedną z pierwszych rzeczy, jaką trzeba zrobić, jest przecież zakup sprzętu do pizzerii. Wbrew pozorom wcale nie trzeba wydawać majątku na najdroższe, najlepsze wyposażenie – wręcz przeciwnie, lepiej jest zainwestować w dobry sprzęt o odpowiednim stosunku ceny do jakości. Takie urządzenia dostępne są właśnie w GastroProdukt.

 

Kolejny, bardzo istotny element, to wystrój oraz ogólne wyposażenie sali. Goście Twojej pizzerii muszą mieć przecież gdzie i na czym zjeść. Bez tego się po prostu nie obędzie. Na sprzętach do pizzerii nie warto oszczędzać, bo zbyt skromny lokal będzie wydawał się hermetyczny i nieprzyjazny, przez co może zniechęcić do odwiedzin. Nie można jednak też przesadzić w drugą stronę. Nadmierny przepych jest w większości przypadków nieestetyczny, a także niepraktyczny. Najrozsądniej skorzystać ze wsparcia projektanta wnętrz. Koniecznie trzeba również zatrudnić grafika, który zaprojektuje logo, szyld, a także menu itp. 

 

Następnie należy skupić się na marketingu – zarówno lokalnym (m.in. plakaty, ulotki, potykacze, bannery w danym mieście i w bezpośredniej okolicy lokalu), jak i internetowym (m.in. strona pizzerii, profile w social media, pozycjonowanie w wyszukiwarce Google, płatne reklamy). Nawet niewielka aktywność w przestrzeni miejskiej i sieciowej po otwarciu pizzerii pozwala skutecznie wypromować działalność oraz przyciągnąć klientów. Jeśli ktoś ma odwiedzać lokal, musi przecież wiedzieć, że istnieje, gdzie się znajduje i dlaczego warto w nim zjeść.

 

Ostatnia inwestycja, to pracownicy. Nawet jeżeli chce się działać na małą skalę, potrzebna jest pomoc. Obsługa jest kluczowa dla prawidłowego działania każdego, profesjonalnego lokalu gastronomicznego. Bez niej nie ma dobrej restauracji. Warto uważnie przeprowadzić rekrutację nie tylko na kucharzy czy pomoc kuchenną, ale też kelnerów – mają bezpośredni kontakt z klientami, dlatego powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje.

 

Kiedy zakupy już dokonane, wstęga przecięta, a pizzeria otwarta, trzeba stale podnosić jakość serwowanych dań. Bez tego klienci nie wrócą, bo wybiorą inny lokal. Poprzez jakość nie tylko rozumie się smak – istotne są również inne aspekty, np. dywersyfikowanie menu, dodawanie ciekawych urozmaiceń, organizowanie korzystnych promocji itp. 

 

Bez badania zadowolenia klienta oraz obserwacji swojej pizzerii nie osiągnie się sukcesu, tak samo, jak bez pysznego, świeżego jedzenia. Warto dbać o rozwój, zarówno pod względem kulinarnym, jak również pod kątem oferty i obsługi klienta. Kto się nie zmienia i nie ewoluuje, zostaje w tyle, wyprzedzony przez konkurencję.

 

Oczywiście nie oznacza to, że co tydzień trzeba serwować zupełnie nowe menu. Klienci często wracają do restauracji ponieważ chcą znów zjeść znane już danie, które wyjątkowo im zasmakowało. Z tego względu warto trzymać się przynajmniej kilku sprawdzonych przepisów i zaopatrzyć się w sprzęt do pizzerii, który umożliwi szybkie, możliwie jak najbardziej podobne przygotowywanie wybranych pozycji z karty.
Przy tym koniecznie trzeba dbać o najwyższą jakość składników. Wszystkie wykorzystywane produkty i półprodukty muszą być świeże, aromatyczne, wartościowe i pyszne. Warto nawiązać współpracę z lokalnymi dostawcami np. warzyw czy mięsa, a także sprawdzonymi hurtowniami. Poza pizzą dobrze jest też serwować rozmaite przystawki i dodatki, m.in. sałatki, surówki, pieczywo czosnkowe czy frytki. W ofercie GastroProdukt znajdziesz nie tylko typowy sprzęt do pizzerii, ale też inne przydatne urządzenia i akcesoria, powszechnie wykorzystywane w gastronomii.


Jak zdobyć środki na otwarcie pizzerii?


Jednym z największych problemów przy otwarciu pizzerii jest zdobycie środków na realizację całego przedsięwzięcia. Najczęściej źródłem finansowania są:

 

  • kredyt bankowy lub pożyczka,
  • prywatne oszczędności,
  • dotacje (np. z Unii Europejskiej, PUP),
  • crowdfunding (zbiórki, czyli tzw. finansowanie społecznościowe).


Zazwyczaj łączy się kilka opcji, by uzyskać jak najwięcej możliwości. Jeśli chce się skorzystać z dofinansowania, warto poszukać informacji w Internecie i odwiedzić wybrane instytucje (np. Powiatowy Urząd Pracy). Aby otrzymać wsparcie, trzeba spełnić konkretne wymagania – lepiej zawczasu wiedzieć, jakie są to kryteria.

 

Jeśli zaś planuje się wziąć kredyt lub pożyczkę na otwarcie pizzerii, z odpowiednim wyprzedzeniem powinno się sprawdzić swoją wiarygodność oraz zdolność kredytową, a następnie w miarę możliwości je poprawić (jeśli będzie to konieczne). Swój scoring można sprawdzić przez Internet, np. w BIK (Biuro Informacji Kredytowej). Przy okazji trzeba rozpisać biznesplan, a także wyszczególnić wszystkie wydatki, m.in. na sprzęt do pizzerii.
Otwarcie lokalu z dużą salą konsumpcyjną wymaga sporych nakładów finansowych. Czynsz, utrzymanie nieruchomości i pracowników oraz koszt skompletowania wyposażenia są ogromne. Jeżeli na razie Cię na to nie stać, nie przekreśla to Twoich szans. Zacznij od czegoś małego, ale w dobrej lokalizacji. Food Truck, mały lokalik z pizzą na wynos, a może dania wyłącznie na dowóz? Bez względu na to, co wybierzesz, odpowiednie wyposażenie kupisz w GastroProdukt.


Otwarcie pizzerii a sanepid 


Zanim nastąpi oficjalne otwarcie pizzerii, trzeba otrzymać zgodę Sanepidu na założenie takiej działalności we wskazanym lokalu. Punkt ten można pominąć jedynie wtedy, jeśli pozwolenie zostało wydane już wcześniej, bo np. wynajmuje się nieruchomość, która była już wykorzystywana w podobnych celach albo przejmuje się gotową restaurację.

 

Aby przyspieszyć formalności, przed złożeniem zgłoszenia można zwrócić się do Sanepidu z prośbą o zaopiniowanie projektu. W ten sposób da się znacznie usprawnić procedurę odebrania lokalu. Kiedy zaś ma się kłopot z przystosowaniem nieruchomości do przepisów albo ma się obawy, że coś się przeoczy, dobrze jest zwrócić się do prawnika albo skorzystać ze wsparcia firmy specjalizującej się w tej dziedzinie, która nie tylko doradzi jak dostosować pomieszczenia, ale też dobierze sprzęt itp.

 

Na minimum 14 dni przed otwarciem pizzerii właściciel jest bezwzględnie zobowiązany do zgłoszenia lokalu do Sanepidu. Procedura obejmuje:

 

  • złożenie wniosku;
  • przedstawienie inwentaryzacji wraz z opisem technologicznym;
  • udostępnienie planów architektonicznych ze szczegółowymi danymi (dotyczącymi m.in. powierzchni, liczby okien, dostępu do wody).

 

Sprzęt do pizzerii dostępny w ofercie GastroProdukt spełnia wszystkie wymogi sanitarne, dlatego kompletując u nas wyposażenie masz pewność, że pod tym względem wszystko na pewno będzie zgodne z przepisami.


Otwarcie pizzerii a koncesja na alkohol


Kieliszek pysznego wina czy kufel orzeźwiającego piwa do posiłku to w Polsce wręcz standard w lokalach gastronomicznych. Aby jednak dopuszczalne było podawanie alkoholu, przed otwarciem pizzerii trzeba uzyskać koncesję. 

 

Zgodnie z polskim prawem nie wolno sprzedawać wyrobów alkoholowych w pobliżu np. żłobków, przedszkoli, szkół, domów dziecka, zakładów opieki zdrowotnej czy kościołów, bazylik lub innych obiektów kultu religijnego. Wybierając lokalizację trzeba więc uważać na tę kwestię – alkohol nie jest oczywiście obowiązkowym elementem menu, ale niektórzy klienci mogą być zawiedzeni tym faktem i następnym razem wybiorą konkurencję.

 

Wszystkie wymagania związane z uzyskaniem zezwolenia na sprzedaż alkoholu są opisane w „ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (opubl. w Dz. Ustaw Nr 70, p. poz. 473)”. Koncesję wydaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta, po złożeniu specjalnego wniosku. Do niego trzeba dołączyć:

 

  • dokument potwierdzający prawa do lokalu, w którym prowadzona ma być działalność,
  • zaświadczenie o wpisie do CEiDG;
  • pozytywną opinię Sanepidu.


Koncesja jest płatna. Uzyskanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu jest obciążone opłatami, uzależnionymi od rodzaju serwowanych napojów procentowych. Stawki wyglądają następująco:

 

  • alkohol 4,5% + piwo: 525 zł,
  • alkohol od 4,5% do 18%: 525 zł,
  • alkohol powyżej 18%: 2100zł.


Jeśli zdecydujesz, że w Twoim lokalu będziesz serwował napoje procentowe, w GastroProdukt również znajdziesz wiele przydatnych urządzeń. Poza standardowym sprzętem do pizzerii posiadamy także m.in. przeszklone witryny chłodnicze na wino i piwo, w których możesz prezentować swoim klientom oferowane alkohole.


Otwarcie pizzerii a ZAIKS, HACCP i Dobre Praktyki


Nawet najpiękniejszy lokal z najlepszym menu może zupełnie nie cieszyć się powodzeniem, jeśli nie zadba się o odpowiedni klimat. Ten w dużej mierze buduje muzyka, puszczana z płyty, radia czy Internetu. Jeśli chce się odtwarzać ją w lokalu, należy zgłosić się do Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS). Po sporządzeniu umowy licencyjnej trzeba jeszcze uregulować stosowną opłatę obejmującą ochronę praw autorskich twórców, zależną od m.in. ilości miejsc siedzących czy potencjału turystycznego okolicy. 
Otwarcie pizzerii wiąże się też z koniecznością wdrożenia procedur zgodnych z HACCP, czyli z Analizą Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Przepisy te w głównej mierze są związane z zasadami postępowania z żywnością, które mają zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo zdrowia i życia klientów. Zgodnie z nimi trzeba m.in. ograniczać ryzyko skażenia produktów spożywczych (substancjami chemicznymi, mikroorganizmami itp.) czy należycie dbać o higienę w lokalu. W mniejszych pizzeriach w zupełności wystarczy wdrożyć zasady tzw. Dobrych Praktyk, które są związane z podobnymi zagadnieniami – określają warunki, które gwarantują bezpieczną produkcję żywności.

 

W GastroProdukt znajdziesz pełne wyposażenie pizzerii, a w tym także zmywarki i wyparzarki, dzięki którym zadbasz o czystość i higienę kuchni, zaplecza oraz sali. Wszystkie oferowane przez nas sprzęty są zgodne z najważniejszymi wymogami oraz przepisami, dlatego pomagają odpowiednio dostosować lokal nie tylko do ustalonych norm, ale przede wszystkim oczekiwań obsługiwanych gości.

 

Skoro wiesz już, jak otworzyć pizzerię, postaraj się odpowiednio ją wyposażyć i urządzić. Postaw na maszyny oraz akcesoria najwyższej jakości, by zachwycić swoich klientów wspaniałym smakiem. Zapoznaj się z ofertą GastroProdukt, by przed otwarciem pizzerii skompletować cały niezbędny sprzęt!