Jeśli planujesz prowadzić własny lokal gastronomiczny, powinieneś odpowiednio go przygotować i wyposażyć. Dzięki temu będzie dobrze funkcjonował, spełniając oczekiwania gości. Dowiedz się, jak otworzyć pizzerię i w jakie maszyny oraz akcesoria trzeba zainwestować na start!

 

Otwarcie pizzerii – o czym pamiętać?

Otwarcie pizzerii nie może być zrealizowane spontanicznie, z dnia na dzień. Zwykle jest to dość długotrwała procedura, dlatego warto rozpocząć ją z odpowiednim wyprzedzeniem. Taki lokal musi spełniać konkretne wymogi prawne, by uzyskać stosowne zezwolenia. Do tego trzeba uiścić dodatkowe opłaty.

Przed otwarciem pizzerii trzeba pamiętać m.in. o:

  • wpisie do CEIDG – odpowiedni dokument wypełnia się i bezpłatnie składa online lub w urzędzie gminy;
  • pozwoleniu Sanepidu – należy spełnić szereg skomplikowanych wymogów, uiścić opłatę, a także pomyślnie przejść kontrolę;
  • koncesji na alkohol – klienci chętnie dobierają do pizzy wino lub inny alkohol, ale by móc go sprzedawać, trzeba wykupić stosowne zezwolenie;
  • umowie licencyjnej ZAIKS – przyjemną atmosferę w lokalu pozwala stworzyć cicho sącząca się muzyka. By móc ją odtwarzać, trzeba zgłosić się do Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych, by za opłatą uzyskać pozwolenie;

Po dopełnieniu wszystkich formalności, skompletowaniu personelu oraz przygotowaniu lokalu do zagospodarowania, należy go oczywiście wyposażyć. Od tego w dużej mierze zależy jakość oferowanego jedzenia, komfort codziennej pracy itp.

 

 

Jaki sprzęt jest niezbędny do otwarcia pizzerii?

W odpowiednio przystosowanym lokalu przed otwarciem pizzerii należy ciekawie urządzić salę dla gości, a także właściwie zaaranżować kuchnię oraz zaplecze. Niezwykle ważny jest już sam układ maszyn, urządzeń i akcesoriów – aby uzyskać zezwolenie od Sanepidu, trzeba m.in. optymalnie rozplanować pomieszczenia, dobrze zorganizować produkcję, a także zadbać o tzw. drogi czyste.

 

 

Wśród niezbędnych sprzętów, potrzebnych do otwarcia pizzerii, można wymienić:

  • piece do pizzy – jedne z najważniejszych maszyn w lokalu. To w nich będzie wypiekać się potrawę, która ma być przecież specjalnością restauracji. Należy wybrać modele wysokiej jakości, ponieważ będą funkcjonalne i wytrzymałe;
  • akcesoria do pieców: podstawy pod piec do pizzy, blachy do pizzy, łopaty i szczotki – do pieców trzeba jeszcze oczywiście dobrać szereg dodatków. Sam sprzęt należy postawić na specjalnej podstawie. Do tego przydatne będą jeszcze m.in. blachy, siatki, łopaty, szczotki;
  • mikser spiralny – urządzenie jest wykorzystywane do mieszania i urabiania ciasta, co zwykle jest czasochłonnym zadaniem, w które trzeba włożyć dużo siły. Może być wykorzystywane do przygotowywania także innych wypieków, np. chleba, bułeczek czy ciasta;
  • wałkownica, porcjoner, kulkownica, prasa do ciasta – urządzenia automatycznie przetwarzają oraz formują ciasto. Dzięki nim można znacznie przyspieszyć proces przygotowania posiłków i obsłużyć większą liczbę klientów;
  • stoły chłodnicze do pizzy – pracownikom kuchni należy stworzyć wygodne miejsce do pracy, w którym mogą sprawnie, w higienicznych i bezpiecznych warunkach tworzyć pyszne dania. Takie stanowisko łączy stół z komorami chłodniczymi, dlatego daje łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników. Dzięki niemu można błyskawicznie przygotować pizzę, która za chwilę ma trafić do pieca;
  • elektryczne szatkownice do warzyw – ręczne krojenie i ścieranie składników zajmują sporo czasu, dlatego rozsądniej jest je sobie ułatwić. Urządzenia pozwalają w kilka chwil obrobić duże ilości dodatków do pizzy, np. pieczarki, pomidory, szynkę czy ser;
  • zmywarki gastronomiczne – naczynia, a także wszystkie akcesoria kuchenne muszą być regularnie myte i wyparzane. Z tego względu obowiązkowym elementem wyposażenia są urządzenia, które pomagają robić to w możliwie najszybszy, najdokładniejszy oraz najbardziej ergonomiczny sposób;
  • szafy chłodnicze – produkty spożywcze powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, jeśli chce się je uchronić przed zepsuciem. Lodówki przemysłowe pozwalają bezpiecznie składować duże ilości żywności różnego rodzaju.

 

Po otwarciu pizzerii z czasem można inwestować w dodatkowe wyposażenie. Z pewnością przydatne będą m.in.: deski do serwowania pizzy, specjalistyczne pojemniki na ciasto i składniki czy torby dostawcze (do przewożenia zamówień na dowóz).

 

Jak otworzyć pizzerię?

 

Zanim nastąpi otwarcie pizzerii, trzeba jeszcze oczywiście zadbać o jej wystrój oraz wyposażenie sali (warto skorzystać ze wsparcia projektanta wnętrz). Koniecznie trzeba też zatrudnić grafika, który zaprojektuje logo, szyld, a także menu. Następnie należy skupić się na marketingu – zarówno lokalny (m.in. potykacze, bannery w danym mieście i w bezpośredniej okolicy lokalu), jak i internetowy (m.in. strona internetowa, social media, pozycjonowanie w wyszukiwarce Google, płatne reklamy).

 

Skoro wiesz już, jak otworzyć pizzerię, postaraj się odpowiednio ją wyposażyć i urządzić. Postaw na maszyny oraz akcesoria najwyższej jakości, by zachwycić swoich Klientów wspaniałym smakiem. Zapoznaj się z ofertą GastroProdukt, by przed otwarciem pizzerii skompletować cały niezbędny sprzęt!