W każdym lokalu gastronomicznym najważniejszym czynnikiem, który ma wpływ na pracę i funkcjonowanie takiego punktu, jest czas. Menadżerowie, szefowie kuchni, a także cały pozostały personel dąży do tego, żeby usprawnić proces przygotowania posiłków. Nie tylko po to, żeby móc podać gościom więcej dań, ale również po to, żeby ułatwić sobie pracę. Podpowiadamy, jakimi urządzeniami można przyspieszyć wykonywanie wszystkich czynności w kuchni!
Specjalistyczny sprzęt gastronomiczny to podstawa
Podstawą, jeśli chodzi o wydajną pracę kuchni, jest oczywiście specjalistyczny sprzęt. Kiedy przygotowuje się posiłki dla większej liczby osób, urządzenia wykorzystywane w warunkach domowych nie wystarczą. Nie są odpowiednio przystosowane do dużego obciążenia, a także mają wiele innych ograniczeń. Z tego też powodu bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie, które umożliwi wydajniejszą pracę i przygotowanie posiłków lepszej jakości.
Profesjonalne sprzęty, takie jak np. wałkownica do ciasta czy specjalistyczny robot planetarny, to tak naprawdę podstawowe wyposażenie każdego większego lokalu gastronomicznego. Jeżeli zależy Ci na tym, by kuchnia w Twojej restauracji była w pełni funkcjonalna i wydajna, niestety musisz inwestować, w taki sposób, by możliwie najbardziej zwiększyć możliwości swoich pracowników.
Właściwe wykorzystanie maszyn gastronomicznych
Ogromnym problemem w wielu zakładach pracy jest odpowiednie wykorzystanie potencjału ludzkiego i maszynowego. Tylko właściwe zarządzanie oraz wykorzystanie maszyn pozwalają zwiększyć efektywność pracy kuchni – bez względu na to, czy jest to duża restauracja, czy niewielkie bistro.
Urządzenia takie jak np. wałkownica do ciasta są najbardziej wydajne, jeżeli pracują w trybie ciągłym. Ich możliwości są jednak zależne od ich wykorzystania i funkcji, jakie zapewniają. Wspomniane urządzenie stosowane jest nie tylko w branży gastronomicznej, ale również we wszelkiego rodzaju piekarniach, cukierniach czy zakładach zajmujących się produkcją żywności. Przyspiesza wyrabianie ciasta nawet trzykrotni, dlatego jego zakup szybko się zwraca.
Uważaj, aby nie przeinwestować
Jednym z największych problemów, szczególnie w przypadku nowych firm, jest wzięcie na siebie zbyt dużego obciążenia finansowego. Chodzi oczywiście o tzw. przeinwestowanie, czyli bardzo niebezpieczne zjawisko, które często dotyka niedoświadczonych prezesów i właścicieli firm.
Inwestycja w profesjonalny sprzęt powinna być przemyślana, nie tylko z tego względu, że taki sprzęt jest kosztowny. Przede wszystkim musi być odpowiednio dopasowany, tak by był jak najbardziej wydajny i funkcjonalny. Czasem lepiej jest zainwestować w urządzenie o nieco gorszych parametrach, jednak nieco tańsze, niż w dużo lepszy sprzęt, który nie będzie w pełni wykorzystany, a za to kosztuje zdecydowanie więcej.
W sklepie GastroProdukt dostępny jest nowoczesny, solidny sprzęt w dobrej cenie, wyprodukowany z myślą o profesjonalnej gastronomii. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – w razie potrzeby chętnie służymy radą. Zdecyduj się na urządzenia gastronomiczne najwyższej jakości, by w pełni wykorzystać potencjał swojego lokalu!