W każdej restauracji, w każdym lokalu gastronomicznym, najważniejszym czynnikiem, który ma wpływ na pracę i funkcjonowanie takiego punktu jest czas. Menadżerowie, szefowie kuchni, a także cały personel dąży do tego, żeby przyspieszyć proces przygotowania posiłków. Nie tylko po to, żeby móc przygotować więcej dla gości, ale również po to, żeby ułatwić sobie pracę.

 

Jakimi urządzeniami można przyspieszyć pracę i wykonywanie wszystkich czynności w kuchni? Przeczytaj nasz artykuł, a z pewnością dowiesz się więcej.

 

Specjalistyczny sprzęt gastronomiczny to podstawa

 

Podstawą, jeśli chodzi o wydajną pracę kuchni jest oczywiście specjalistyczny sprzęt. Wszystko co przygotowuje się w domu można zrobić tak zwaną metodą chałupniczą. Nie wykona się jednak tego w profesjonalnej kuchni, jest to niemożliwe.

Z tego też powodu, bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie, które umożliwi wydajniejszą pracę i przygotowanie lepszej jakości posiłków. Sprzęt typu wałkownica do ciasta, specjalistyczny robot planetarny i tym podobne, to tak naprawdę podstawowe wyposażenie każdego, większego lokalu gastronomicznego.

Chcąc, żeby kuchnia w Twojej restauracji była w pełni funkcjonalna i wydajna, niestety musisz inwestować, tak, aby zwiększyć możliwości pracowników.

 

Właściwe wykorzystanie maszyn gastronomicznych

 

Ogromnym problemem, jeśli chodzi o wiele zakładów pracy jest odpowiednie wykorzystanie potencjału ludzkiego i maszynowego. Tylko i wyłącznie właściwe zarządzanie i wykorzystanie maszyn, pozwoli zwiększyć efektywność pracy kuchni, bez względu czy jest to kuchnia działająca w dużej restauracji czy niewielkim lokalu gastronomicznym.

Urządzenia tego typu jak wałkownica do ciasta, są wydajne, jeżeli pracują, najlepiej w trybie ciągłym. Ich wydajność zależy od ich wykorzystania i możliwości, jakie zapewniają. Podany wyżej przykład wałkownicy, to urządzenie, które jest stosowane nie tylko w branży gastronomicznej, ale również we wszelkiego rodzaju piekarniach, cukierniach czy u producentów żywności. Przyspiesza wyrabianie ciasta nawet trzykrotnie i szybko spłaca się jako inwestycja, pod warunkiem, że jest prawidłowo wykorzystana.

 

Uważaj, aby nie przeinwestować

 

Jednym z największych problemów, szczególnie młodych firm jest wzięcie na siebie zbyt dużego ciężaru finansowego. Chodzi oczywiście o przeinwestowanie, czyli zjawisko bardzo niebezpieczne, które często dotyka mało doświadczonych prezesów i właścicieli firm.

 

Inwestycja w profesjonalny sprzęt powinna być przemyślana, sprzęt taki jest kosztowny, owszem, jest niezwykle wydajny i funkcjonalny, ale musi być w pełni wykorzystany. Czasem lepiej jest zainwestować w urządzenie o nieco gorszych parametrach, jednak nieco tańsze, niż w dużo lepszy sprzęt, który nie będzie w pełni wykorzystany, a który kosztuje zdecydowanie więcej.

 

Profesjonalny sprzęt, w dobrej cenie, wyprodukowany z myślą o profesjonalnej gastronomii, tak wygląda oferta GastroProdukt. Sprawdź ją sam.