Jak dbać o maszyny gastronomiczne?
Przedsiębiorcy często nie do końca wiedzą, jak dbać o maszyny gastronomiczne. W większości przypadków producenci dołączają do urządzeń stosowne instrukcje, ale mało kto się dokładnie z nimi zapoznaje. Przez to powszechnie popełniane są różne błędy, które odbijają się na kondycji sprzętu.
Oczywiście to, jak powinno się dbać o daną maszynę gastronomiczną, jest zależne od jej rodzaju. Do kategorii tej zalicza się wiele różnych urządzeń, m.in. grzewczych, chłodniczych czy przeznaczonych do obróbki mechanicznej produktów. Istnieją jednak podstawowe, uniwersalne zalecenia, do których zawsze trzeba się stosować.
Jak dbają o maszyny gastronomiczne najbardziej odpowiedzialni przedsiębiorcy? Przede wszystkim powinno się pamiętać o:
- czyszczeniu i dezynfekcji, najlepiej po każdym użyciu i na zakończenie dnia;
- kontrolowaniu stanu technicznego (jeśli zauważy się jakiekolwiek odstępstwo od normy, dobrze wezwać fachowców);
- regularnym serwisowaniu (zgodnie z zaleceniami producenta),
- wymienianiu elementów najbardziej narażonych na eksploatację (jeśli jest to konieczne).
Do tego powinno się oczywiście ostrożnie obchodzić z maszynami oraz korzystać z nich wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.
Maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii
Maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii mają różne wymagania. Z tego względu warto wyrobić sobie nawyk dokładnego zapoznania się z instrukcją. Po lekturze powinno się oczywiście ją zachować (wraz z gwarancją), najlepiej w ogólnodostępnym miejscu. Do tego dobrze jest w widocznym punkcie zapisać numer telefonu do infolinii producenta oraz do serwisu.
Wśród maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii wymienia się przede wszystkim:
- piece gastronomiczne,
- urządzenia grzewcze (kuchnie, płyty grillowe, bemary, kotły warzelne, rożna itp.),
- urządzenia chłodnicze (szafy, zamrażarki, witryny, stoły itp.),
- urządzenia do obróbki mechanicznej (obieraczki, kotleciarki, krajalnice, szatkownice, miksery itp.),
- wyposażenie zmywalni (zmywarki, wyparzarki itp.),
- dodatkowe małe urządzenia AGD (kostkarki, automaty do bitej śmietany, gofrownice, blendery, wyciskarki itp.).
Rozmieszczając wyposażenie kuchni czy zaplecza powinno się zadbać o to, by wszystkie sprzęty były tak rozlokowane, by dało się z nich wygodnie i bezpiecznie korzystać. Z tego względu należy dobrze rozplanować układ. Przypadkowe uderzenia (nie wspominając o upadkach), nadmierny nacisk, nieprawidłowe podłoże, ciągłe wstrząsy itp. mogą mieć negatywny wpływ na kondycję urządzeń. Przez to naraża się je na awarie czy nawet trwałe uszkodzenie.
Istotną kwestią jest też dostęp do zasilania. Gniazdko elektryczne musi znajdować się w takim miejscu, by dało się bez problemu podłączyć urządzenie. Przewód nie może być zbyt napięty czy skręcony. Kiedy zaś konieczne jest przyłączenie do gazu, trzeba jeszcze spełnić wymogi związane z wentylacją itp.
Prawidłowe czyszczenie maszyn gastronomicznych
Prawidłowe czyszczenie maszyn gastronomicznych to jedno z najważniejszych zagadnień, dlatego warto się nad nim pochylić. Sprzęty wykorzystywane do przygotowywania żywności należy dokładnie myć po użyciu ze względów higienicznych. W ten sposób dba się również o dobry stan techniczny urządzeń.
Szczegóły dotyczące prawidłowego czyszczenia maszyn gastronomicznych są zawsze opisywane w instrukcjach. Dobrze jednak zapamiętać kilka uniwersalnych wskazówek:
- urządzenia zasilane elektrycznie przed myciem należy odłączyć od źródła prądu;
- sprzęt powinien mieć temperaturę pokojową (należy zaczekać, aż wystygnie);
- do mycia powinno się używać delikatnej ściereczki lub gąbki;
- jeśli sprzęt da się rozmontować, należy wyłożyć wszystkie części i dokładnie domyć je pod bieżącą wodą (elementy dostosowane do tego warto umieścić w zmywarko-wyparzarce);
- na koniec urządzenie trzeba dokładnie je osuszyć i pozostawić do wyschnięcia. Dopiero wtedy można ponownie podłączyć je do prądu;
- należy dbać nie tylko o sam sprzęt, ale też jego otoczenie.
Pielęgnacja maszyn gastronomicznych jest o wiele łatwiejsza, gdy wybierze się sprzęt od dobrego producenta. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą GastroProdukt Professional. Nasze produkty zostały tak zaprojektowane, by ich czyszczenie było jak najłatwiejsze. Do tego zapewniamy pełne wsparcie serwisowe. W naszym asortymencie dostępne są również specjalne detergenty i akcesoria przeznaczone do dbania o urządzenia. Zainwestuj w wysokiej jakości maszyny, które są funkcjonalne, praktyczne i mają długą żywotność!