Czyste, lśniące naczynia to wizytówka każdego lokalu gastronomicznego. Odpowiedni sprzęt myjący jest niezwykle ważny nie tylko ze względów wizualnych, ale przede wszystkim sanitarnych. Podpowiadamy, jak wybrać zmywarko-wyparzarkę do swojego lokalu oraz omawiamy najważniejsze kwestie związane z tym urządzeniem!

 

 

 

 

Zmywarko-wyparzarka czy osobno zmywarka i wyparzarka – co wybrać?

 

Współczesna gastronomia dynamicznie rozwija się w zakresie sprzętowym. Jest to wynik tego, że klienci z roku na rok wymagają coraz więcej od restauratorów, a Ci starają się spełnić ich oczekiwania. Stąd też producenci specjalistycznych sprzętów stopniowo odchodzą od produkcji dwóch osobnych urządzeń, czyli zmywarki oraz wyparzarki. Rozwój technologii oraz możliwości produkcyjne pozwalają na skonstruowanie oraz produkcję maszyny 2w1 – zmywarko-wyparzarka jest aktualnie najczęściej stosowanym rozwiązaniem. Warto jednak omówić to, jakie funkcje oferuje i dlaczego warto wybrać taką hybrydę. Wyparzarka jest obecnie jednym z mniej popularnych sprzętów, nawet w profesjonalnej gastronomii. W lokalach najczęściej wykorzystuje się zmywarki gastronomiczne lub kapturowe, a także specjalne zmywarki do garnków i tac. Wyparzarka gastronomiczna z perspektywy zachowania idealnej higieny jest jednak urządzeniem niezwykle istotnym i bardzo przydatnym na kuchennym zapleczu. Podstawowe różnice między wyparzarką a klasyczną zmywarką to przede wszystkim temperatura pracy. Wyparzarka gastronomiczna podgrzewa wodę do temperatury zbliżonej do 100°C, przez co garnki, naczynia czy też blachy nie są myte, lecz właśnie wyparzane. Niemalże stuprocentowa skuteczność eliminacji bakterii oraz wirusów sprawia, że urządzenie doskonale sprawdza się przy eliminacji nie tylko mocno przypalonego tłuszczu i innych trudnych zabrudzeń, ale jest też przydatna przy czyszczeniu powierzchni, które trzeba dokładnie zdezynfekować. Zmywarki z kolei podgrzewają wodę do maksimum 70°C, a następnie zmywają zabrudzenia. Przy tym mają znacznie dłuższy czas mycia i płukania niż urządzenia gastronomiczne. Dla przykładu, najkrótszy program standardowej zmywarki AGD zajmuje 30 minut, podczas gdy program modelu przemysłowego trwa tylko 1, 2 lub 3 minuty. Ponadto, standardowe zmywarki mają mniejszą moc zmywania i płukania. W szczególności mocniejsze strumienie wody zapewniają lepsze czyszczenie nawet najbardziej zabrudzonych naczyń. Tradycyjne sprzęty AGD nie nadają się również do ciągłego, intensywnego użytkowania. Nie radzą sobie z tak dużą ilością pracy i szybciej się zapychają. Zmywarkę gastronomiczną można łatwo wyczyścić, ponieważ dysze są łatwe do odkręcenia, a ramiona myjące bezproblemowe do mycia. Pod kątem mycia, działanie zarówno wyparzarek, jak i zmywarek jest podobne. Najważniejsze jest to, że urządzenia te wzajemnie się nie wykluczają, a raczej doskonale uzupełniają – po użyciu zmywarki naczynia przekłada się do wyparzarki. Skoro jednak w praktyce trzeba i tak korzystać z obu tych urządzeń, nie lepiej jest je połączyć? Naszym zdaniem, o wiele wygodniej, łatwiej i taniej wypada zakup, konserwacja, przechowywanie oraz podłączenie jednego, a nie dwóch maszyn. Profesjonalne zmywarko-wyparzarki gastronomiczne doskonale radzą sobie zarówno z zabrudzeniami, jak również z bakteriami i innymi groźnymi drobnoustrojami, które osiadają na naczyniach, talerzach, sztućcach, szkle czy powierzchniach garnków i tac.

 

Jak wybrać zmywarko-wyparzarkę?

 

Wybór dobrej zmywarko-wyparzarki przemysłowej powinien zależeć od rodzaju kuchni i prowadzonej działalności. Dla przykładu, w przypadku niewielkiego lokalu (w którym zmywana jest przeciętna ilość naczyń) w zupełności wystarczy zmywarka gastronomiczna z koszem 500x500 mm. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że istnieje kilka odmian zmywarko-wyparzarek. Kiedy prowadzi się dużą restaurację, lepszą opcją będzie zmywarka kapturowa przemysłowa, połączona ze stołami do płukania naczyń (którym warto poprzedzić mycie). Kuchnie, w których używane są sprzęty o większych gabarytach, takie jak np. garnki i patelnie, powinny być natomiast wyposażone w większe zmywarki gastronomiczne, które bez problemu je pomieszczą.

 

Rodzaje zmywarko-wyparzarek

 

Zmywarko-wyparzarki są coraz częściej wykorzystywane nie tylko w gastronomii, ale też w ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp. Z tego względu wybierać można spośród różnych modeli, dostosowanych do określonych warunków. Największą różnicą jest oczywiście pojemność głównej komory i ilość szuflad. Kwestia ta jest jednak dość oczywista – im większy, prężniej działający lokal, tym lepiej sprawdzą się większe modele, z szerszym otworem wsadu. Ważnym zagadnieniem jest także przystosowanie zmywarko-wyparzarki. Wyróżnić można modele do mycia szkła, naczyń, a także garnków. Większe restauracje inwestują często w kilka sztuk, dedykowanych do konkretnego rodzaju zastawy czy wyposażenia kuchennego. Nie każdy ma jednak na to miejsce czy fundusze. Wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie uniwersalna zmywarko-wyparzarka. Jej moc oraz tryby pracy są dostosowane do różnych naczyń. 

Najczęściej wykorzystuje się następujące odmiany:

 

  • zmywarko-wyparzarka do szkła – idealna przy niewielkim biznesie gastronomicznym, wykorzystującym głównie naczynia szklane. Jest odpowiednio dostosowana do zmywania szklanek oraz innych niewielkich naczyń. Nie tylko myje szkło, ale także zapobiega jego matowieniu; 
  • zmywarko-wyparzarka o trybie pracy ciągłej – w dużych zakładach gastronomicznych przeważnie spotykane są zmywarki kapturowe lub tunelowe. Łatwo da się podłączyć je do specjalnych stołów podawczych ze stali nierdzewnej, wyposażonych w baterie do płukania wstępnego;
  • zmywarko-wyparzarka do garnków i termosów cateringowych stalowych – jak sama nazwa wskazuje, idealny wybór do mycia dużych garnków czy termosów cateringowych, których gabaryty uniemożliwiają włożenie ich do klasycznych zmywarek. Ta duża, przemysłowa zmywarko-wyparzarka, może być również z powodzeniem używana w zakładach piekarniczych (do mycia np. koszy piekarniczych) albo w przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsnego (do mycia np. narzędzi rzeźniczych).

 

Wskazówki dla kupujących zmywarko-wyparzarkę gastronomiczną

 

Zakup profesjonalnej zmywarko-wyparzarki gastronomicznej to inwestycja, która wymaga przemyślenia. Na co musisz zwrócić uwagę, dokonując wyboru? Możemy dać ci kilka wskazówek:

 

  • zastanów się nad miejscem dostępnym w kuchni i na zapleczu – stoły ze zlewami do płukania naczyń i zmywarki są dostępne w różnych rozmiarach. Niektóre z nich mają pół metra, inne prawie dwa metry szerokości. Głębokość również jest zmienna. Model musi być tak dopasowany, aby pracownicy mogli swobodnie się przemieszczać i wykonywać swoje obowiązki. Zanim zakupisz urządzenie, dokładnie zmierz miejsce, w którym planujesz je postawić. Sprawdź nie tylko wysokość i szerokość w chwili zamknięcia, ale też po otwarciu drzwiczek. Koniecznie powinieneś też zwrócić uwagę na to, czy dane pomieszczenie ma odpowiednią wentylację. W wielu przypadkach dodatkowo montuje się okapy, które szybko zbierają parę unoszącą się ze świeżo umytych naczyń. Dzięki temu nie dopuścisz do powstawania grzybów i pleśni;
  • przemyśl, gdzie chcesz zamontować urządzenie – przed zakupem zmywarko-wyparzarki najpierw sprawdź, gdzie na zmywalni znajduje się odpływ. Jeśli jest nisko nad ziemią, wystarczy standardowy model. Jeśli jednak jest umieszczony wyżej lub znajduje się nieco dalej, dodaj podstawę ze stali nierdzewnej lub wybierz model z pompą odpływu wody. W standardowym modelu woda myjąca spływa, zaś model rozszerzony wyposażony jest w specjalną pompę spustową, która wypompowuje brudną wodę po myciu;
  • zwróć uwagę na wielkość lokalu – aby wybrać model o odpowiedniej pojemności, miej na względzie to, ile stolików znajduje się w Twoim lokalu. Przez krótki okres możesz przeprowadzić obserwacje czy nawet obliczenia, które pozwolą Ci określić, ile wynosi średni obrót naczyń w ciągu dnia. Oszacuj, ile z nich jest w użyciu w momentach największego ruchu, by ocenić, które urządzenie będzie najbardziej funkcjonalne. Im większa pojemność, tym więcej naczyń można umieścić w koszu i tym szybciej można je odświeżać;
  • sprawdź, jakie zasilanie ma zmywarko-wyparzarka – upewnij się, jakie zasilanie jest potrzebne do zmywarko-wyparzarki, którą planujesz kupić. Konieczne jest 230 V, a może 400 V? Zorientuj się także, jakiej wtyczki potrzebujesz, aby bez problemu podłączyć urządzenie do sieci;
  • zweryfikuj, z czego wykonane jest urządzenie – materiałem najczęściej stosowanym do produkcji profesjonalnych zmywarko-wyparzarek gastronomicznych, stołów do płukania, blatów kuchennych i innych elementów wyposażenia kuchennego jest stal nierdzewna. Akcesoria wykonane z tego stopu są łatwe do czyszczenia, a także odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz szereg szkodliwych czynników, m.in. wilgoć, wysokie i niskie temperatury, środki chemiczne czy zabrudzenia organiczne;
  • sprawdź prędkość działania zmywarko-wyparzarki oraz dostępne tryby i funkcje – ze względów higienicznych prędkość działania urządzenia powinna być jednym z decydujących czynników przy zakupie. Im szybciej da się umyć brudne naczynia, tym szybciej są gotowe do tego, aby serwować na nich kolejne posiłki. Najlepsze urządzenia są w stanie wyczyścić pełny kosz naczyń w zaledwie dwie minuty!

 

Jak korzystać z profesjonalnej zmywarko-wyparzarki gastronomicznej?

 

Sposób korzystania z przemysłowej zmywarko-wyparzarki zależy oczywiście od marki i modelu zakupionego urządzenia. Z tego względu zawsze należy uważnie przeczytać załączoną instrukcję. Obsługa takiego profesjonalnego sprzętu wbrew pozorom jest jednak ogólnie dosyć prosta. W większości przypadków wystarczy:

 

  • Włączyć urządzenie za pomocą przycisku włączania/wyłączania. Po napełnieniu urządzenia wodą, jest ona automatycznie podgrzewana.
  • Umieścić naczynia w koszu i włożyć je do zmywarko-wyparzarki. Wskazane jest, aby najpierw spłukać lub zetrzeć resztki jedzenia.
  • Zamknąć drzwi i wybrać odpowiedni program, aby rozpocząć proces zmywania i wyparzania. Można pozostawić wciśnięty przycisk – urządzenie uruchomi się automatycznie po zamknięciu drzwi.
  • Po zakończeniu programu trzeba otworzyć maszynę i wysunąć kosz.
  • Na koniec wystarczy pozostawić naczynia do szybkiego wyschnięcia na zewnątrz urządzenia, by następnie wyjąć je z kosza i przenieść do miejsca, w którym się je przechowuje.

Standardowe zmywarko-wyparzarki gastronomiczne wyposażone są w automatyczną pompę do płukania. Większe modele mają również automatyczne pompy dozowania chemii oraz pompę spustową. Nie można bowiem zignorować kwestii wyboru odpowiednich środków czyszczących. Właściwe detergenty do zmywania naczyń, z dobrym składem i stężeniem składników aktywnych, są bardzo ważne dla dobrego i higienicznego efektu zmywania naczyń. 

 

Jak dbać o czystość zmywarko-wyparzarki przemysłowej?

 

Większość zmywarko-wyparzarek gastronomicznych składa się z łatwych w konserwacji części ze stali nierdzewnej. Aby je wyczyścić, wystarczy trochę płynu do naczyń i wody.

Jak wyczyścić zmywarko-wyparzarkę?

 

  • Zacznij od usunięcia wilgotną ściereczką wszelkich resztek jedzenia.
  • Stopniowo dezynfekuj powierzchnie, korzystając z ciepłej wody z dodatkiem detergentu.
  • Nie zapomnij wyczyścić części zewnętrznej i uchwytu zmywarki.
  • Opróżnij filtr zmywarki i opłucz pod bieżącą wodą.
  • Włącz zmywarkę bez naczyń, umieszczając w niej wcześniej środek do usuwania kamienia.

 

Do tego co jakiś czas powinno się demontować i dokładnie czyść ramiona myjące i dysze, aby zapobiec ich zatykaniu się oraz nie dopuścić do osadzania się kamienia. Filtr w zmywarko-wyparzarce również musi być regularnie opróżniany. Należy także zwrócić uwagę na krawędzie drzwiczek, które też trzeba utrzymywać w czystości.

 

Zmywarko-wyparzarki i ich rola w dobie pandemii

 

Pandemia koronawirusa odbiła się praktycznie na każdej gałęzi gospodarki. Najmocniej ucierpiały jednak dwie branże – hotelarska oraz gastronomiczna. Przedsiębiorcy zastanawiają się, jak uchronić się przed bankructwem, stosując się do obostrzeń i zaleceń. Pierwszym krokiem jest zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom oraz gościom. Pełna higiena i czystość w miejscu pracy to wyzwanie. Należy o nie zadbać nie tylko poprzez stosowanie środków dezynfekujących i rękawiczek, ale również poprzez budowanie świadomości pracowników oraz egzekwowanie określonych czynności. W przypadku zapewnienia bezpieczeństwa gościom lokalu gastronomicznego, niezbędne jest regularne dezynfekowanie stolików, krzeseł oraz innych powierzchni. Bardzo ważne jest również zadbanie o czystość naczyń. Nie chodzi tylko o ich mycie, ale również dezynfekcję. Do tego najlepiej nadaje się oczywiście zmywarko-wyparzarka gastronomiczna. Zapewnienie higieny, czystości i tym samym bezpieczeństwa, nie jest tylko kwestią etyczną. Jest to istotne również ze względów prawnych – w dobie pandemii restauratorzy oraz hotelarze muszą zapewnić swoim gościom należyte środki bezpieczeństwa. Takie urządzenie nie jest więc wygodnym udogodnieniem, ale już raczej obowiązkowym elementem wyposażenia. 

 

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalną zmywarko-wyparzarkę?

 

Nie każdą inwestycję trzeba rozpatrywać w charakterze bezpośredniego zwrotu. Często pod uwagę warto brać korzyści, które można w ten sposób uzyskać. Tak jest właśnie w przypadku takich urządzeń jak zmywarko-wyparzarka gastronomiczna. Nowoczesny sprzęt tego typu ma bowiem pośredni wpływ zarówno na organizację pracy w kuchni, jak i wizerunek lokalu gastronomicznego. Czyste, prawidłowo umyte naczynia pięknie wyglądają, a także są całkowicie bezpieczne dla gości. Dlaczego tak istotne jest zapewnienie pełnej dezynfekcji w profesjonalnej gastronomii? Jak pokazują badania, większość zatruć czy sytuacji związanych z niezadowoleniem klienta wcale nie jest efektem zjedzenia nieświeżego produktu, ale tego, że groźne mikroby mogą namnażać się w niedomytych garnkach i naczyniach. Zwyczajne zmywarki nie zawsze są w stanie poradzić sobie z takim problemem, dlatego tak ważne jest, by stosować profesjonalne, przemysłowe zmywarko-wyparzarki. 

Idealny sposób na czyste i zdezynfekowane garnki oraz naczynia to:

 

  • umycie ich wstępnie, np. w zmywarce kapturowej,
  • wyparzenie ich w wyparzarce gastronomicznej,
  • wysuszenie ich w specjalnej suszarce.

 

W ten sposób będą nie tylko wolne od zabrudzeń, ale też bakterii, grzybów, wirusów i innych drobnoustrojów. Koszt zakupu zmywarko-wyparzarki lub zmywarki kapturowej nie jest mały. Dodatkowo trzeba pamiętać, że warto posiadać osobną zmywarkę do naczyń, szkła oraz do garnków. Na pewno jednak nie opłaca się oszczędzać na wyposażeniu. Takie urządzenia są silnie eksploatowane i każdego dnia pracują pełną parą. Dobra jakość, odpowiedni serwis i dostępność części zamiennych są tutaj wręcz kluczowe. Zmywarki oraz zmywarko-wyparzarki to równie istotne urządzenia gastronomiczne, co piekarniki czy inne sprzęty niezbędne do obróbki żywności. Z tego względu każdy odpowiedzialny przedsiębiorca powinien dobrać nowoczesne wyposażenie nie tylko do samej kuchni, ale też do zmywalni. Współcześnie trudno sobie wyobrazić nawet małą knajpkę czy kawiarenkę działającą bez profesjonalnego sprzętu do mycia oraz wyparzania naczyń. Odpowiednie urządzenie znacznie ułatwia i przyspiesza wszystkie prace, optymalizując wydajność obsługi. Przy tym dba o higienę wykorzystywanej zastawy oraz jej piękny wygląd, gwarantując pełne bezpieczeństwo gościom i klientom. Zapoznaj się z ofertą GastroProdukt, by wybrać idealną zmywarko-wyparzarkę gastronomiczną!