Pandemia koronawirusa odbiła się praktycznie na każdej gałęzi gospodarki. W zdecydowanej większości, odbiła się mocno negatywnie. Oczywiście, są takie dziedziny życia gospodarczego, które nie tylko nie ucierpiały podczas pandemii, ale nawet zyskały. Producenci sprzętu medycznego, środków ochrony osobistej, maseczek oraz środków odkażających.

Najmocniej ucierpiały jednak dwie branże, hotelarska oraz gastronomiczna. Ta druga, była stacjonarnie praktycznie zamknięta przez 8 miesięcy z 12. Co teraz zrobić, aby uchronić się przed bankructwem, co zrobić, aby przyciągnąć klientów i gości? Próbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

 

GP | Higiena w miejscu pracy i higiena w sali konsumpcyjnej

Pierwszym krokiem, który musisz wykonać, jako właściciel punktu gastronomicznego lub restauracji, jest zapewnienie bezpieczeństwa swoim pracownikom oraz gościom restauracji. Nie jest to zadanie łatwe. Niestety, ale wiąże się również z kosztami.

Pełna higiena i czystość w miejscu pracy to wyzwanie, należy o nią zadbać nie tylko poprzez stosowanie środków dezynfekujących i rękawiczek, ale również poprzez budowanie świadomości pracowników oraz egzekwowanie czynności, które mają na celu sprzątanie.

 

W przypadku zapewnienia bezpieczeństwa gościom lokalu gastronomicznego, niezbędne jest nie tylko regularne dezynfekowanie stolików, krzeseł czy innych powierzchni. Bardzo ważne jest również zadbanie o czystość naczyń. Nie chodzi tylko o ich mycie, ale również dezynfekcję. Najlepiej zaś nadaje się do tego wyparzarka gastronomiczna.

Zapewnienie higieny, czystości i tym samym bezpieczeństwa, nie jest tylko i wyłącznie kwestią etyczną, ale również jest istotne prawnie, gdyż w dobie pandemii, restauratorzy oraz hotelarze muszą zapewnić swoim gościom należyte środki bezpieczeństwa.

 

GP | Niezbędne środki czystości i wyposażenie

Wyparzarka gastronomiczna, to nie jedyne urządzenie, które jest bardzo przydatne w czasie pandemii.

Wielu restauratorów wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich gości, decyduje się również na zakup specjalistycznych myjek oraz dodatkowych stacji dezynfekujących.

 

W celu utrzymania czystości i higieny i zarazem bezpieczeństwa w restauracji, konieczne jest:

  • ustawienie środków dezynfekujących przy wejściu do restauracji,
  • regularne dezynfekowanie powierzchni płaskich,
  • odpowiednia dezynfekcja sztućców, talerzy oraz naczyń, w czym pomoże wyparzzarka gastronomiczna,
  • noszenie maseczek przez personel,
  • dezynfekcja klamek, drzwi oraz wszystkich okuć,
  • zachowanie należytej przestrzeni pomiędzy stolikami.

 

GP | Co dalej z gastronomią

Jeżeli jesteś właścicielem restauracji lub punktu gastronomicznego, to doskonale wiesz jak problematyczna, a nawet szkodliwa dla biznesu gastronomicznego jest pandemia. Tym bardziej warto dbać o wizerunek, tym bardziej warto dbać o każdego gościa. Możesz to zrobić wybierając GastroProdukt i ich sprzęt, w tym również sprzęt do dezynfekcji.

 

Wprowadzając odpowiednie zmiany oraz decydując się na właściwe postępowanie, nie tylko zapewniasz bezpieczeństwo gościom, ale również walczysz z pandemią, która może położyć cały biznes gastronomiczny.

 

Wyparzarka gastronomiczna gastroprodukt.pl