Profesjonalna kuchnia gastronomiczna znacząco różni się od powszechnie nam znanej- kuchni domowej. Różnice są na każdym poziomie, od wyglądu i przygotowania pomieszczenia, aż po sprzęt kuchenny, który jest zupełnie inny od typowego sprzętu w domowej kuchni.

 

Profesjonalny sprzęt dla profesjonalnej gastronomii to urządzenia, które są nie tylko wydajne, ale również wytrzymałe, funkcjonalne, ergonomiczne oraz ekonomiczne. Takie muszą być między innymi szatkownice elektryczne.

 

Szatkownica elektryczna w gastronomii używana jest powszechnie, począwszy od szatkowania warzyw poprzez owoce, skończywszy na serach czy innych wyrobach mlecznych. Szatkownice stosuje się praktycznie zawsze, kiedy istotne jest umiejętne pokrojenie oraz rozdrobnienie składników, tak aby można je było wykorzystać w potrawach. Szatkownice są więc wykorzystywane w restauracjach, pizzeriach, fast foodach, kebabach, czyli praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym.

 

GP | Szatkownica elektryczna – budowa i parametry

 

Szatkownica elektryczna do zastosowań w gastronomii to produkt zupełnie inny, niż ten do zastosowań domowych. Profesjonalna, gastronomiczna szatkownica elektryczna, posiada stalowy korpus, który wraz z narzędziem osadzony jest na solidnym łożu. W związku z tym, że prędkość pracy narzędzi jest bardzo wysoka, łoże jest ciężkie i musi cechować się stabilną konstrukcją. Szatkownica elektryczna, to urządzenie, które musi poradzić sobie z warzywami, owocami, serami, a nawet z ciastem czy mięsami. Stąd też, konieczność zastosowania zwartej budowy.

 

Szatkownica elektryczna w gastronomii posiada kilka, zróżnicowanych profili pracy, umożliwiać krojenie na plastry, kostki, czy w bardziej wymyślne kształty. Parametry szatkownicy zależą od jej mocy oraz zróżnicowania zastosowanych narzędzi, w tym przypadku noży. Im lepszej jakości szatkownica, tym większy zakres narzędzi oraz tym większa ich wytrzymałość.

 

Najbardziej istotnym parametrem szatkownicy jest moc nominalna urządzenia. Im większa moc, tym większy silnik zastosowany w urządzeniu i tym większe możliwości. Profesjonalne szatkownice elektryczne są w stanie nawet szatkować lód i to bez większych problemów.

 

GP | Szatkownica elektryczna – dobór i zakup

 

Najtrudniejszy jest właściwy dobór szatkownicy elektrycznej, zakup to już jedynie kwestia finansów. Rynek jest mocno nasycony dobrymi szatkownicami, które doskonale sprawdzają się w zastosowaniach w profesjonalnej gastronomii.

 

Szatkownica elektryczna, powinna być przede wszystkim:

  • dobrana do potrzeb indywidualnych dla danej gastronomii i jednocześnie móc zaspokoić najbliższy jej rozwój,
  • mieć odpowiednio długą gwarancję, tak aby bezproblemowo liczyć na naprawy gwarancyjne przez okres minimum trzech lat,
  • odpowiednio serwisowana, warto wybrać producenta i dystrybutora, który taki serwis oferuje,
  • dobrana pod kątem mocy, oczywistym jest, iż im większa moc tym bardziej efektywna praca szatkownicy,

 

Właściwy dobór szatkownicy umożliwi wykorzystanie 100% jej możliwości a co za tym idzie, również pozwoli na efektywną pracę. Szatkownice gastronomiczne nie należą do urządzeń tanich, tym bardziej warto taki zakup przeanalizować.