Jeżeli ktoś zapyta nas, jaka jest najbardziej popularna letnia przekąska podczas wakacji? Chyba większość z nas odpowie lody oraz gofry. Polacy uwielbiają gofry, jak zresztą każde tego typu danie, bazujące na cieście wyrabianym z mąki, pieczonym, a następnie poddawanym „przyozdabianiu” licznymi dodatkami. Gofry są smaczne, mogą być zdrowe, pożywne i przede wszystkim są szybkie do zrobienia. Dobra gofrownica bąbelkowa, odrobina ciasta, trochę dodatków i smaczna przekąska gotowa.

 

GP | Gofry bąbelkowe – przekąska, a może pożywne danie?

Pomimo tego, że gofry są bardzo popularne w naszym kraju, raczej kojarzą nam się z tak zwaną uliczną przekąską. Wszystko dzięki temu, że są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia, można je przyrządzić wszędzie, wystarczy ciasto z mąki, wody i jajek oraz przypraw, a także gofrownica bąbelkowa, lub zwykła – tradycyjna.

 

Jednocześnie, choć gofry kojarzą nam się z uliczną przekąską, odpowiednio podane i z dodatkami, mogą być naprawdę smacznym, zdrowym i pożywnym daniem. W przypadku podania ich z owocami lub serkiem, są one na tyle pożywne iż z powodzeniem można je uznać za pełnowartościowe danie. Pod warunkiem oczywiście, że odpowiednio się je przyrządzi i poda, gdyż same ciasto gofrowe wraz z bitą śmietaną nie ma zbyt wielu składników odżywczych.

 

GP | Gofry bąbelkowe – proste danie i wiele możliwości

Gofry to danie, które jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Dobrej jakości gofrownica bąbelkowa jest bardzo ważna. Na gofrownicy o dużej mocy, gofry przyrządza się w ciągu kilkunastu minut.

 

Ciasto jest esencją gofrów, natomiast te smaczne dodatki są „wisienką na torcie”. W Polsce najbardziej popularne są:

  • gofry z bitą śmietaną, czyli klasyczne, proste ciasto i bita śmietana, czasem wiórki kokosowe. Na bitą śmietaną można także położyć owoce i ciasteczka.
  • gofry z owocami, bardzo popularne, szczególnie latem, wtedy na gofrach lądują truskawki, wiśnie, maliny, poziomki, jeżyny, jagody oraz wszystko to, co można znaleźć w sadzie, a nawet w lesie,
  • dżemy, marmolady i wszystko to co można uzyskać z owoców,
  • lody, wyroby cukiernicze lub słodycze,
  • kremy, w tym kremy z orzechów, kremy czekoladowe i tym podobne.

 

Jak widać możliwości przyrządzenia gofrów są ogromne. Bardzo smaczne i lekkie ciasto, a także ogrom dodatków, które można zastosować sprawiają, że gofry są jedną z najlepszych, o ile nie najlepszą przekąską. Dodatkowo, są bardzo mocno kojarzone z Polską, szczególnie przez osoby, które nie pamiętają tak duże liczby lokali gastronomicznych jaka jest obecnie teraz, a pamiętają gdy budki z goframi można było spotkać w każdym mieście.

 

Gofrownica bąbelkowa gastroprodukt.pl