Kebab kojarzy nam się z licznymi fast foodami, które obecnie zalewają nasz rynek. Co więcej, bary tego typu całkiem dobrze poradziły sobie z pandemią. Kebab jednoznacznie właśnie kojarzy się z takim fast foodem, czyli z niezdrowym, podawanym na szybko jedzeniem. W rzeczywistości jednak, kebab wcale nie musi być niezdrowy. Można go przyrządzić w domowym zaciszu i może to być danie zdrowe, smaczne i pożywne.

 

 

GP | Kebab – pełny surówki i smacznych składników

Danie, jakim jest kebab, niemalże zawsze było pełnowartościowym, kompletnym posiłkiem. Dopiero nasza, zachodnia cywilizacja go zmieniła. Dziś, do przyrządzenia tego dania wystarczy opiekacz do kebaba oraz średniej jakości mięso i surówki. Tymczasem, prawdziwy, smaczny kebab, to danie przyrządzane powoli, pełne pożywnego mięsa, zdrowych składników roślinnych oraz pysznych dodatków.

 

Dobrej jakości kebab, można serwować zarówno w restauracji, niewielkim lokalu gastronomicznym, jak również w domowej kuchni. Ograniczenia w tym aspekcie zasadniczo nie istnieją i warto eksperymentować. W przypadku sprzedaży kebabów, niezbędny jest opiekacz do kebaba, jeżeli jednak kebab chcemy serwować w domu, od czasu do czasu, wówczas mięso możemy podgrzać w piekarniku lub nawet lepiej – na grillu.

 

 

Pierwotnie zresztą mięso kebab było właśnie w ten sposób przyrządzane. Obróbka termiczna odbywała się na wolnym ogniu na rusztach lub specjalnych grillach. Co prawda opiekacz do kebaba w pełni je zastępuje, jednak tak naprawdę na grillu uzyskamy niesamowity smak mięsa.

 

 

Kebab może być równie dobrze w pełni wegetariański. Można go przyrządzić z tofu lub z soją, albo z fasolą czy też innymi, strączkowymi warzywami. Wówczas opiekacz do kebaba staje się zbędny, a liczy się wyłącznie odpowiedni dobór składników i właściwe przygotowanie całości.

 

opiekacz do kiebaba

 

GP | Domowy kebab w restauracji – czyli pełnowartościowy posiłek

Kebab nie musi być daniem, które będzie nam się kojarzyć z fast foodem. Wręcz przeciwnie, w wielu restauracjach jest serwowany jako pełnowartościowy i pełnoprawny posiłek, który doskonale syci, jest smaczny i zdrowy. Wszystko dzięki temu, że poprzez opiekacz do kebaba lub specjalne ruszta, mięso kebaba przygotowywane jest całkowicie beztłuszczowo.

 

Dobre restauracje greckie, tureckie czy włoskie, bardzo często serwują dobrej jakości kebab, podawany na talerzu z frytkami, ziemniaczkami zapiekanymi lub też po prostu z surówkami. Kebab jest niezwykle wdzięcznym daniem, które można przyrządzić na wiele sposobów, zapewniając gościom posiłek o doskonałych walorach smakowych, a także sycący.

 

Kebab nie jest jedynie bułką wypełnioną podstarzałym mięsem i przypadkowo dobranymi surówkami. To wyśmienite danie, pozwalające na eksperymentowanie. Można je serwować w dobrej restauracji i przyrządzić w domu, innymi słowy jest po prostu uniwersalne.

 

Opiekacz do kebaba

 

GP | Polski, tradycyjny fast food czyli zapiekanka

Kiedy amerykanie zajadali się hamburgerami, Brytyjczycy jedli swoje chips&fish, a do Niemiec powoli docierał pyszny kebab, w Polsce popularnością cieszyły się zapiekanki. Dla jednych symbol PRL, dla innych pyszne, pożywne i szybkie danie. Dziś, zapiekanki wracają do łask, dostępne są w małych lokalach gastronomicznych, food truckach czy barach i pubach. Jak donoszą producenci sprzętu gastronomicznego – opiekacz do zapiekanek nadal sprzedaje się świetnie.

 

Dlaczego zapiekanka?

 

Dla wielu z nas zapiekanka nie jest „specjałem” kulinarnym. Ot, zwykłe pieczywo, na którym znajdują się dodatki. Niemniej, nadal, zapieksy cieszą się ogromną popularnością, a wynika to z kilku czynników:

  • zapiekankę można przygotować szybko i bezproblemowo,
  • zapiekankę można przygotować w praktycznie każdym piekarniku czy kuchence,
  • zapiekanka może być wykonana ze specjalnej bułki, chleba lub innego pieczywa,
  • można w niej dowolnie mieszać składniki – podstawą jest ser,
  • jest smaczna i pożywna, do tego zaspokaja głód.

 

Widać wyraźnie, że za zapiekanką przemawiają liczne zalety. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę, że do jej przygotowania nie trzeba posiadać wybitnego kunsztu kulinarnego, wystarczy pomysł.

 

Opiekacz do zapiekanek

 

GP | Jak przygotować smaczną zapiekankę

Chcąc oferować zapiekanki jako dania dla klientów i gości, koniecznie trzeba je przygotować tak, aby były smaczne, a przy tym bardzo pożywne.

Smaczna zapiekanka, to zapiekanka, w której składniki zostały dobrane w sposób „harmonijny”. Oczywiście, są ludzie, którzy przepadają za smakami wzajemnie wykluczającymi się, jednak w przypadku tworzenia menu, lepiej jest wybrać jedynie 1-2 tego typu zapiekanki, a resztę skomponować w taki sposób, aby smak dodatków ze sobą harmonizował.

Bardzo ważnym elementem zapiekanki, w zasadzie najważniejszym jest pieczywo. Zapiekanka może być wykonana z pieczywa pełnoziarnistego, białego lub mieszanego. Kluczem jest jednak to, aby bułka była odpowiednio gruba, tak aby podczas jej pieczenia zachowała swój miękki środek, który jest bardzo ważny.

Jak już doskonale wiesz, dodatki są kwestią indywidualną. Istotne są przy komponowaniu całego menu i poszczególnych zapiekanek. Istotne jest aby zapiekanka z jednej stronty była bogata w dodatki, z drugiej natomiast nie tłumiły one smaku bułki oraz nie było ich zbyt dużo.

 

Opiekacz do zapiekanek

 

GP | Profesjonalny sprzęt do przygotowania zapiekanek

W przypadku przygotowania dobrej jakości zapiekanek, które mają stanowić element menu, konieczne jest wyposażenie się w odpowiedni sprzęt. Opiekacz do zapiekanek pozwala bardzo równo wypiec zapiekankę. Zastosowanie odpowiedniego opiekacza, z obiegiem ciepłego powietrza oraz równomierną temperaturą, gwarantuje zachowanie odpowiedniej konsystencji pieczywa, miękkiego wewnątrz i chrupiącego na zewnątrz.

 

Opiekacz do zapiekanek z odpowiednią regulacją temperatury, umożliwi również prawidłowe zapieczenie składników oraz wyeliminuje ryzyko spieczenia zapiekanki, co całkowicie zabija jej smak i przyjemność płynącą z jedzenia.

 

 

GP | Specjalistyczne narzędzia dla profesjonalnej gastronomii

Profesjonalna gastronomia to nie tylko najwyższej jakości sprzęt, to nie tylko funkcjonalne rozwiązania czy doświadczony personel. Profesjonalna gastronomia to również narzędzia, które umożliwiają precyzyjną obróbkę półproduktów oraz przygotowywanie dań. Narzędzia takie jak nóż do kebaba elektryczny oraz wiele innych, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni.

 

 

GP | Narzędzia do obróbki mechanicznej

Najbardziej wymagająca i najbardziej czasochłonna jest w profesjonalnej gastronomii obróbka mechaniczna półproduktów. Obróbka ta polega często na bardzo żmudnej i wymagającej pracy, którą wykonuje człowiek. Najczęściej jest to:

  • siekanie lub krojenie,
  • mielenie lub rozbijanie,
  • cięcie i szatkowanie,
  • rozdrabnianie
  • ubijanie i wyrabianie.

 

Wszystkie te czynności wymagają sporego nakładu czasu, jednocześnie angażują znaczną część pomocy kuchennej. Tymczasem, posiadając odpowiednie narzędzia i sprzęt, można znacząco przyspieszyć cały proces.

 

GP | Podstawowe narzędzia, w które koniecznie musisz zaopatrzyć swoją kuchnię

Każda kuchni jest pewnym indywidualnym, niezwykłym miejscem. Każda ma inne potrzeby. Jeżeli szukasz idealnego rozwiązania, to koniecznie powinieneś wybrać sklep GastroProdukt.

 

Czy to nóż do kebaba elektryczny, czy specjalny mikser to miksowania, a może obieraczka do ziemniaków? Każde z tych narzędzi umożliwia przyspieszenie pracy, zwiększa wydajność kuchni i ułatwia pracę, co jest niezwykle istotne.

 

Patrząc z perspektywy oszczędności, jakie można uzyskać, dobre doposażenie profesjonalnej kuchni, powinno leżeć w Twojej gestii, jako jej właściciela. Oczywiście, nie należy przesadzać z ilością urządzeń czy narzędzi, jednak dopasować je pod kątem przydatności i używalności.

 

Jeżeli w Twojej restauracji serwowana jest duża ilość ziemniaków, to obieraczka automatyczna jest niezbędna. Jeżeli Twój lokal gastronomiczny serwuje kebaba, to profesjonalny, automatyczny nóż również staje się narzędziem, które po prostu trzeba mieć.

 

 

GP | Wydajność kuchni ma wpływ na jakość

W parze z wydajnością zawsze idzie jakość. Pod warunkiem, że nie stawia się tej pierwszej ponad tą drugą. Jednak, jeżeli kuchnia jest dobrze wyposażona, odpowiednie narzędzia są w niej prawidłowo użytkowane, wówczas wydajność się zwiększa, co daje więcej czasu personelowi kuchennemu na dopieszczenie potraw.

 

Chcąc rozwijać się kulinarnie i pod kątem jakości serwowanych potraw, naprawdę warto przemyśleć, w jakie i w jaką ilość narzędzi do obróbki mechanicznej należy zainwestować. Brak inwestycji, spowoduje stagnacje, zdecydowanie wolniejszy rozwój i mniejszą wydajność, za tym zaś pójdzie obniżenie jakości. Nadmiar inwestycji, może być problematyczny pod kątem finansowym.

 

Profesjonalne narzędzia, wysokiej klasy urządzenia wspomagające proces obróbki mechanicznej, to wszystko ma istotny wpływ na wydajność kuchni. Wpływ, który nie jest liczony w godzinach, lecz w dłuższej perspektywie czasu, w tysiącach godzin.

 

Jeżeli chcesz mądrze i dobrze zainwestować w profesjonalną kuchnię w restauracji lub każdym, innym lokalu gastronomicznym. Koniecznie sprawdź ofertę GastroProdukt