Spożycie mięsa w naszym kraju jest zdecydowanie wyższe niż w większości krajów Unii Europejskiej. Nie jesteśmy tutaj po to, aby rozprawiać o korzyściach, bądź ich braku w przypadku związanych z tą sytuacją. Skupić się chcemy na tym, jakie mięso oferują restauracje. Jakie dania mięsne możemy tam zjeść i czy warto zamawiać mięso w polskich restauracjach.

Jako, że jesteśmy konsumentami chętnie spożywającymi dania mięsne, tak wiele restauracji musiało się do tego dopasować. Odpowiedni sprzęt, dobry, doświadczony kucharz i wysokiej jakości mięso, to wszystko, czego potrzeba do przygotowania smacznego, mięsnego posiłku.

 

GP | Steki i kotlety, jak je odpowiednio przygotować

Steki oraz kotlety są najbardziej popularnym daniem mięsnym. Schabowe, mielone, czysty stek, Polacy to uwielbiają. Każdy jednak, kto gustuje w mięsie, doskonale wie jak trudno jest o przyrządzenie mięsa w odpowiedni sposób. W warunkach domowych, można je rozbić lub „poszarpać”. Jednak w profesjonalnej restauracji, gdy takich dań wydaje się dziesiątki, operacja ta byłaby zbyt czasochłonna. Na całe szczęście do dyspozycji kucharzy i pomocy kuchennej jest kotleciarka elektryczna.

 

Kotleciarka elektryczna jest to stosunkowo proste urządzenie, które składa się z korpusu, specjalnych wałków oraz narzędzia do nacinania i tym samym zmiękczania powierzchni mięsa. Kotleciarka czyli inaczej steaker, dzięki zastosowaniu specjalnych ostrzy powoduje, że przechodzący pomiędzy wałkami kotlet lub stek zostaje mocno zmiękczony. Zmiękczenie jest efektem oddziaływania niewielkich noży, które szarpią powierzchnię kotleta tudzież steku i mają wpływ na jej twardość i konsystencję.

Zmiękczenie powierzchni jest ważne, ze względu na prawidłowe wysmażenie mięsa, a także ze względu na odpowiednie przyprawienie go i przygotowanie bezpośrednio do obróbki termicznej.

 

GP | Kotleciarka i wilk do mięsa – czyli skuteczna obróbka mięsa

Zastosowanie kotleciarki elektrycznej pozwala na wstępną, obróbkę mechaniczną mięsa. Wilk do mięsa również to umożliwia.

Odpowiednie przygotowanie mięsa ma wpływ między innymi na:

  • długość marynowania mięsa, a jak wiadomo marynowanie mięsa jest niezwykle istotne dla obróbki termicznej i dla smaku,
  • łatwość formowania mięsa, a także dalszej jego obróbki mechanicznej,
  • czas pieczenia, smażenia lub gotowania mięsa, w zależności od obróbki,
  • smak oraz aromat mięsa, głównie dzięki lepszemu przenikaniu do mięsa potraw.

 

Kotleciarka elektryczna jest niezbędna w każdej restauracji i w każdym lokalu gastronomicznym, w którym podaje się mięso w formie steków i kotletów. Tylko od dobrze przyrządzonego i odpowiednio przygotowanego mięsa zależy, jak restauracja zacznie prosperować. Tylko odpowiednio przygotowane mięso, pozwala na jego prawidłową obróbkę, właściwe przyprawienie i odpowiednie przygotowanie pod kątem smaku i aromatu. Warto zainwestować czas i środki w przygotowanie takich steków czy kotletów, a kotleciarka elektryczna bardzo w tym pomaga.

 

Kotleciarka elektryczna gastroprodukt.pl