Otworzenie własnej, profesjonalnej restauracji to bardzo duży koszt. Głównie, koszt ten opiera się o aranżację wnętrza, wyposażenie wnętrza i wreszcie o najważniejsze – wyposażenie kuchni i zaplecza kuchennego. To sprzęt i urządzenia kuchenne, stanowią największy wydatek łącznie z całym zapleczem restauracji lub lokalu gastronomicznego. Wyposażenie gastronomii to często 70% całego budżetu.

 

Na co wydaje świeżo upieczony właściciel restauracji? Z jakim kosztem całościowym taki przedsiębiorca musi się liczyć i na czym może oszczędzić. Przeczytajcie.

 

GP | Podstawowy sprzęt do kuchni – co i za ile

Zaplecze restauracji lub nawet małego baru, wymaga zastosowania specjalistycznego sprzętu. Sprzęt ten dzieli się na 3 grupy:

  • urządzenia do obróbki termicznej,
  • urządzenia do chłodzenia i przechowywania żywności,
  • urządzenia do zmywania i dezynfekcji.

 

Reszta to sprzęt typu umeblowanie, pozwalający na transport oraz przewożenie składników. Do całości dochodzą jeszcze drogie garnki, naczynia, przyrządy kuchenne, talerze oraz sztućce. Wszystko to kosztuje, jednak to właśnie powyższe trzy typy urządzeń należą do najdroższych.

 

Urządzenia do obróbki termicznej to:

  • kuchnie gastronomiczne, w tym kuchnie gazowe i płyty grzewcze czy kuchenki mikrofalowe,
  • piekarniki oraz piece konwekcyjno parowe,
  • podgrzewacze oraz zaparzacze.

 

Dobrej jakości piec to cena około 4000-8000 zł. Przy czym w zależności od kuchni, niezbędny stanie się piec gazowy lub elektryczny oraz piec konwekcyjny lub konwekcyjno- parowy.

 

Kuchenka, gazowa, elektryczna, indukcyjna, to koszt od 2500 do 5000 zł. W zależności od wielkości oraz możliwości tego typu urządzenia. Jeśli chodzi o podgrzewacze lub zaparzacze jest to wydatek dodatkowy, mogą one kosztować od kilkuset do tysiąca złotych.

 

GP | Profesjonalne urządzenia chłodzące – nie warto na nich oszczędzać

Urządzenia chłodzące i do przechowywania żywności  to między innymi:

  • lodówki i szafy chłodnicze,
  • witryny chłodnicze,
  • mroźnie i chłodnie,
  • zamrażarki

 

Koszt profesjonalnej lodówki i szafy chłodniczej z regulacją temperatury to koszt od 6000 zł do nawet 20 000 zł. W przypadku witryn chłodniczych jest to koszt około 3000-5000 zł. Urządzenia chłodnicze do tanich wcale nie należą i niestety, ale oszczędzanie na nich, często kończy się zmarnowaniem żywności, a także narażeniem się na wizyty sanepidu.

 

Mroźnie i chłodnie to już zupełnie inna „para kaloszy”. W tym przypadku bowiem stosuje się je raczej w dużej gastronomii, gdzie wymaga się chłodzenia naprawdę dużej ilości żywności, a do tego potrzebne są specjalnie przygotowane pomieszczenia.  

 

Zamrażarki, to urządzenia zbliżone często wielkością do lodówek. Nie wymagają bardzo precyzyjnego sterowania, w związku z tym ich koszt potrafi zamknąć się między 2000 a 5000 zł.

Urządzenia do obróbki termicznej i chłodnicze to nie wszystko. Nadal pozostają do zakupu zmywarki, urządzenia do mycia i czyszczenia oraz dezynfekcji. Koszt profesjonalnej zmywarki to nawet kilkanaście tysięcy złotych. Do całości dodajmy zwykły zlewozmywak z dużą suszarką i blatem, który również jest niezbędny.

 

Do całości wyposażenie dodajmy wszelkiego rodzaju stoły, blaty, wózki oraz inne, podstawowe wyposażenie. Lista jest bardzo długa, a wydatek nie mały. Tym bardziej warto wybierać dostawców, którzy będą w stanie zapewnić naprawdę dobrej jakości sprzęt w odpowiedniej cenie.

Przykładem takiego solidnego dostawcy jest właśnie GastroProdukt.