Branża gastronomiczna, spożywcza i przetwórstwa spożywczego zawsze znajdowała się pod lupą, jeśli chodzi o kwestie sanitarne, higieniczne oraz epidemiologiczne. Ogromne, często bardzo wyśrubowane wymagania, sprawiły, iż bardzo rozwinął się w tym zakresie również biznes, umożliwiający zarówno restauracjom jak i firmom z branży spożywczej utrzymać czystość oraz odpowiedni stan higieny. Środki chemiczne, specjalistyczny sprzęt czyszczący i myjący, a także meble ze stali nierdzewnej oraz sprzęt wykonany z tej samej stali, powstały właśnie po to, aby ułatwić firmom z branży zachowanie wszystkich, niezbędnych prawideł związanych z utrzymaniem czystości oraz pełnej higieny.

 

GP | Meble ze stali nierdzewnej do restauracji i do fast foodu

Meble ze stali nierdzewnej najczęściej spotykane są w branży gastronomicznej. Począwszy od dużych restauracji, aż po malutkie fast foody, gdzie każdego dnia przyrządza się szybkie i proste dania. Niemniej, zarówno dla restauracji jak i właśnie fast foodów, wymagania odnośnie zachowania higieny oraz czystości są praktycznie takie same i zawsze były wysokie.

 

Dlatego w jednym jak i drugim punkcie gastronomicznym spotkamy się z meblami nierdzewnymi. Są to najczęściej:

  • stoły gastronomiczne, wykonane ze stali nierdzewnej,
  • specjalistyczne szafki oraz półki,
  • wózki jezdne,
  • specjalne półki z pojemnikami nierdzewnymi,
  • blaty nierdzewne, które doskonale nadają się do przyrządzania potraw bezpośrednio na nich.

 

Skąd wynika popularność drogich mebli wykonanych ze stali nierdzewnej? Z faktu, że można je banalnie wręcz czyścić. Dokładnie, są to meble, na których można stosować bardzo agresywne substancje czyszczącej od mleczka, aż po ostre proszki, które wyczyszczą i wybielą każdy brud.

 

Sama stal nierdzewna posiada właściwości dezynfekcyjne, gdyż zawiera w sobie chrom oraz bor, czyli pierwiastki, które stosowane są często do dezynfekcji niektórych powierzchni. Stąd stoły czy blaty nierdzewne spotykane są w ogromnych kuchniach luksusowych restauracji, jak również w malutkich food truckach.

 

GP | Zalety stali nierdzewnej i możliwości jej zastosowania poza gastronomią

Stal nierdzewna w gastronomii jest stosowana od lat. Daje ogromne możliwości i wykorzystywana jest do:

  • produkcji mebli gastronomicznych,
  • produkcji obudów oraz części sprzętów gastronomicznych,
  • produkcji blatów,
  • produkcji zlewozmywaków,
  • produkcji sprzętu powszechnie użytkowanego i stosowanego w kuchniach od baterii kranowych, aż po sitka czy noże.

 

Meble ze stali nierdzewnej, sprzęt obudowany stalą nierdzewną, zlewozmywaki nierdzewne, to wszystko spotykamy właśnie w kuchniach profesjonalnych restauracji i małych lokali gastronomicznych. Jednak stal nierdzewna wykorzystywana jest w wielu innych branżach. Zalety stali nierdzewnej to przede wszystkim pełna odporność na korozję. Stal ta, wzbogacona chromem, molibdenem oraz innymi pierwiastkami, wykazuje odporność właśnie na zużycie korozyjne i zniszczenia wynikające z korozji. Ponadto, jest to stal niezwykle twarda, posiada wyższą granicę plastyczności, sprężystości, co pozwala stosować ją na przykład w korpusach maszyn. Poza gastronomią wykorzystuje się ją w branży przemysłowej, budowlanej i bardzo szeroko w branżach stoczniowych, gdzie odporność na korozję stanowi bardzo istotny czynnik. Gastronomia jest jednak idealnym przykładem tego, jak stal nierdzewną można wykorzystać w celu zwiększenia wygody oraz bezpieczeństwa pracy ludzi

 

Meble ze stali nierdzewnej gastroprodukt.pl