Meble ze stali nierdzewnej najczęściej znajdują swoje zastosowanie w profesjonalnej gastronomii oraz przy produkcji żywności. Nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie. Ze względu na doskonałe właściwości stali nierdzewnej, ich zastosowanie jest w rzeczywistości zdecydowanie bardziej obszerne. Funkcjonalność, czystość i łatwość zastosowania w zróżnicowanym środowisku, to właśnie wyróżnia meble wykonane z nierdzewki.

 

Podstawowa charakterystyka mebli ze stali nierdzewnej

Z pewnością domyślasz się, czym jest stal nierdzewna. Jest to stal z domieszką chromu i molibdenu oraz wielu innych pierwiastków, której cechą charakterystyczną jest odporność na korozję. Oznacza to, że stal ta pod wpływem czynników zewnętrznych nie rdzewieje. Rdza dla stali jest niczym innym jak wadą materiałową, która skutkuje uszkodzeniem mebla. Wyeliminowanie korozji, pozwala stosować meble ze stali również w agresywnym środowisku.

 

Stal nierdzewna jest materiałem, który posiada bardzo zbliżona parametry do stali czarnej. Jest wytrzymała, niezwykle trwała, odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo jednak, jest ona również odporna na warunki atmosferyczne, co stawia ją w zdecydowanie lepszym miejscu niż stal czarną. Pozwala wykorzystywać w środowisku agresywnym, w miejscu, gdzie niezbędna jest perfekcyjna wręcz dezynfekcja oraz zachowanie czystości.

 

Powszechne zastosowanie mebli ze stali nierdzewnej

Meble ze stali nierdzewnej znajdują zastosowanie nie tylko w branży spożywczej i gastronomicznej. Równie często wykorzystywane są w przemyśle, szczególnie w przemyśle wydobywczym oraz chemicznym.

 

Same meble znajdują zastosowanie między innymi w szatniach, magazynach oraz bezpośrednio na halach produkcyjnych. Prócz tego, stal nierdzewna wykorzystywana jest w niemalże wszystkich urządzeniach i maszynach, zapewniając bezpieczeństwo i czystość.

 

Meble ze stali nierdzewnej bardzo często wykorzystuje się tam, gdzie działa agresywne środowisko. Występują substancje chemiczne, wysoka wilgotność powietrza lub sól. Zastosowanie stali nierdzewnej jest bardzo wygodne i bezpieczne. Stal nie koroduje, meble nie ulegają zniszczeniu, nie trzeba ich wówczas malować. Jednym z przykładów „agresywnego” środowiska jest właśnie profesjonalna kuchnia, gdzie przez niemalże ¾ doby występuje wysoka wilgotność i kontakt z żywnością.

 

Dezynfekcja oraz utrzymanie mebli w czystości

Największą chyba zaletą, jeśli chodzi o meble nierdzewne jest łatwość utrzymania ich w niemalże nienagannej czystości. Ze względu na doskonałą powierzchnię i jej łatwość czyszczenia, utrzymanie ich w czystości nie wymaga używania chemii.

 

Powierzchnia stali nierdzewnej jest gładka. Jeżeli nie wdadzą się w nią żadne uszkodzenia oraz wżery, wówczas do jej wyczyszczenia wystarczy woda i szmatka. W wielu przypadkach, meble ze stali nierdzewnej czyści się z zastosowaniem myjki ciśnieniowej lub też specjalnej myjki parowej.

 

Dezynfekcję mebli nierdzewnych, można przeprowadzić przy użyciu podstawowych środków dezynfekujących, takich jak płyn do powierzchni lub środek odkażający. Większość chemii jest całkowicie nieszkodliwa dla stali nierdzewnej, co pozwala wygodnie i bezproblemowo je dezynfekować.

 

 

GP | Meble gastronomiczne - Foodtruck czyli mini gastronomia na kółkach

 

Rośnie w Polsce popularność tak zwanych street foodów, czyli niewielkich punktów gastronomicznych, w których można zjeść szybki, dostępny od ręki posiłek. Mylenie street food z fast foodem jest jednak błędne. Street food to często jedzenie bardzo zdrowe, po prostu przygotowywane na miejscu, czy to w punkcie czy w tak zwanym foodtrucku. Foodtruck to samochód dostawczy, w którym urządzona jest mini kuchni, pozwalający na przyrządzenie w nim smacznego posiłku. Najczęściej znajdują się w nim meble gastronomiczne oraz urządzenia do obróbki termicznej.

 

Foodtruck – smacznie tanio i zdrowo

Foodtruck przywędrował do nas z USA. Jednak historia tego typu gastronomii wywodzi się bezpośrednio z Azji, gdzie street food jest niezwykle popularnym zjawiskiem. Food Truck jest odpowiedzią na niechęć do tak zwany fast foodów, czyli niezdrowych, tłustych i często bardzo szkodliwych dań. Typowy street food azjatycki oraz obecne food trucki serwują dania, które można przygotować szybko, jednak nie są to dania niezdrowe i w tym celu powstały właśnie.

 

Główna idea food trucków, opiera się na dostarczeniu smacznych, tanich i zdrowych dań tam, gdzie niemożliwe lub utrudnione jest rozstawienie punktów gastronomicznych. Obecnie, bardzo często są to różnego rodzaju place, rynki oraz miejsca, w których okresowo gromadzą się ludzie. Foodtruck jest również odpowiedzią na potrzeby koncesyjne.

 

Foodtruck jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o dystrybucję przetworzonej żywności w klimacie umiarkowanym. Samochód dostawczy wyposażony w meble gastronomiczne oraz urządzenia do obróbki termicznej, umożliwi przyrządzenie smacznych dań, bez względu na pogodę.

 

Własny foodtruck czyli sposób na biznes

Otworzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się ze sporym wydatkiem. Niestety, ale taka inwestycja jest niezbędna i trudno wystartować z czymś, ingerując niewielkie sumy pieniędzy.

 

Istnieje jednak na to odpowiedź, a jest nią właśnie foodtruck. Kupno używanego samochodu dostawczego, odpowiednie przerobienie go, również pociągają za sobą koszta, mniejsze lub większe. Często jednak kupno auta i wyposażenie go, to mniejszy koszt niż otworzenie własnego lokalu gastronomicznego, w pełni wyposażonego jak restauracja.

 

Rozpoczęcie działalności we własnym foodtrucku umożliwia zdobycie doświadczenia gastronomicznego, zarobienie pieniędzy i rozwój biznesu. Tym bardziej warto spróbować, gdyż koszt jaki się ponosi w odniesieniu do możliwości jakie się posiada jest stosunkowo niski.

 

Foodtrucki mają liczne zalety:

  • stają się coraz bardziej popularne, a konsumenci stale zyskują zaufanie do nich,
  • dają możliwość prowadzenia biznesu w miejscach, w których w danym momencie gromadzą się ludzie,
  • pozwalają uczyć się fachu gastronomicznego,
  • dają dużą swobodę w zakresie wykonywania swojej pracy.

 

Własny food truck, odpowiednio wyposażony i przygotowany, to bardzo dobry sposób na rozkręcenie swojego interesu. Tym bardziej, że inwestycja nie wiąże się z ogromnymi nakładami.

 

Meble ze stali nierdzewnej | Meble gastronomiczne gastroprodukt.pl