Prowadzenie profesjonalnej działalności gastronomicznej stało się w dobie pandemii nie tyle trudne, co wręcz często niemożliwe. Mimo to, już teraz pojawiają się głosy, iż na przestrzeni najbliższych miesięcy gastronomia znowu otworzy się na klientów, a miejsca lokali, które upadły z powodu pandemii zajmą nowe lokale gastronomiczne. My jednak w poniższym poradniku skupimy się na tych, którzy szukają swojej szansy i rozpoczynają przygodę z profesjonalną gastronomią. Opartą o otworzenie nowej działalności w formie restauracji, snack baru lub mini gastronomii. Postaramy się tym osobom i firmom pomóc, doradzając w jaki sposób wyposażyć swój lokal w profesjonalny sprzęt, przede wszystkim skupiają się na meblach gastronomicznych.

 

GP | Meble gastronomiczne – podstawowe zestawienie

Jeśli chodzi o wyposażenie profesjonalnej gastronomii to nigdy nie jest ono jednoznaczne. Duże restauracje potrzebują innego typu sprzętu, małe lokale gastronomiczne jeszcze innego. Jeśli chodzi o profesjonalne meble gastronomiczne to podział ich jest następujący:

  • meble których przeznaczeniem jest kuchnia oraz zaplecze gastronomiczne,
  • meble przeznaczone do przechowywania produktów,
  • meble przeznaczone do bieżącego użytku gastronomicznego, jak stoły do krojenia, wszelkiego rodzaju szafki i półki,
  • meble przeznaczone dla klientów, mowa tutaj o stolikach, krzesełkach, parasolach i wszelkiego rodzaju akcesoriach.

Mówiąc jednak o profesjonalnych meblach gastronomicznych skupimy się bardziej na meblach niezbędnych w kuchni, na zapleczu gastronomicznym oraz meblach przystosowanych do przechowywania żywności i jej magazynowania.

W przypadku kuchni sprawdzają się tak naprawdę dwa typy mebli. Pierwsze z nich to meble ze stali nierdzewnej, które jak wiadomo są stworzone z myślą o gastronomii oraz przemyśle spożywczym. Drugie to meble wykonane ze specjalnych tworzyw sztucznych lub nawet drewna, jednak pokryte stosownymi powłokami, posiadające specjalne blaty, przykładowo blaty z kamienia naturalnego, konglomeratu czy tworzyw. Obydwa typy mebli mają swoje wady i zalety, jednak do przygotowywania jedzenia i posiłków zdecydowanie częściej wykorzystuje się meble ze stali nierdzewnej.

 

GP | Meble ze stali nierdzewnej – zalety oraz wady

Jeśli chodzi o zastosowanie mebli gastronomicznych w kuchni to meble ze stali nierdzewnej nie mają sobie równych. Jest to najlepszy do tej pracy typ mebli, a wszystko dzięki ich parametrom:

  • stal nierdzewna jest całkowicie obojętna dla żywności,
  • bardzo łatwo jest wyczyścić powierzchnię ze stali nierdzewnej,
  • stal nierdzewna nie powoduje psucia się i nadgnicia produktów spożywczych,
  • stal nierdzewna nie ulega korozji, przez co przygotowywanie na powierzchniach nierdzewnych żywności nie powoduje zmian strukturalnych i cząsteczkowych stali.

Jeśli chodzi o wady zastosowania mebli nierdzewnych to praktycznie rzecz biorąc ich nie ma. Jedyną wadą jest na pewno jest cena, gdyż koszt stali nierdzewnej jest kilkunastokrotnie wyższy niż koszt stali czarnej, drewna, konglomeratu, i może być porównywalny z kosztem naturalnego kamienia. Niemniej jednak inwestycja w meble ze stali nierdzewnej do zaopatrzenia kuchni i zaplecza kuchennego jest najlepszą inwestycją w meble gastronomiczne.

 

GP | Meble ze stali nierdzewnej - Nie warto oszczędzać

Jeśli chodzi o zaopatrzenie kuchenne w meble i wszelkiego rodzaju elementy umeblowania to w tym przypadku oszczędności nie są dobrym pomysłem. Meble, podobnie jak sprzęt kuchenny do produkcji żywności, są podstawowym sprzętem i nie należy na nich oszczędzać. Większa inwestycja pozwala wygodniej i bardziej funkcjonalnie użytkować dane meble i tym samym znacznie poprawia efektywność pracy w kuchni oraz na zapleczu.

Wybierając dobrej jakości meble gastronomiczne można przyjąć, że wybiera się je na długie lata i spokojnie można potraktować to jako inwestycje. Tanie nieodpowiednie meble mogą być nie tylko mało funkcjonalne, ale również szybko mogą ulec uszkodzeniu, a nawet zostać zakwestionowane przez sanepid.

Sprawdź nasze meble ze stali nierdzewnej na GastroProdukt.pl