Branża spożywcza jest jedną z najbardziej wymagających branży jeśli chodzi o zachowanie warunków higieny, czystości oraz standardów dezynfekcyjnych. Nic dziwnego, że w branży tej wszystko, począwszy od budynku, jego projektu oraz wykończenia, aż po wyposażenie jest bardzo ściśle określone w przepisach.

 

Jednym z ważnych elementów dla gastronomii i przemysłu spożywczego, a także magazynów spożywczych jest umeblowanie. Umożliwia ono składowanie, przechowywanie, a także uporządkowanie surowców oraz gotowych produktów, nie tylko w firmach produkcyjnych czy przetwórczych, ale również w restauracjach, hurtowniach spożywczych czy magazynach logistycznych.

 

Najczęściej, przy kontakcie z produktami spożywczymi zaleca się stosowanie mebli nierdzewnych. Są one najbardziej funkcjonalne, zapewniają czystość oraz dezynfekcję.

 

GP | Meble nierdzewne – nie tylko do magazynowania

Meble nierdzewne to szereg produktów meblowych, wykorzystywanych powszechnie właśnie w bardzo szeroko rozumianej branży spożywczej. Najczęściej są to meble spotykane w:

  • firmach produkcyjnych, szczególnie tam, gdzie przetwarza się żywność, która ma podczas produkcji lub magazynowania kontakt bezpośredni z powierzchniami,
  • firmach dystrybucyjnych i handlowych, gdzie w grę wchodzi magazynowanie dużej ilości żywności, na przykład warzyw i owoców. W takim przypadku meble nierdzewne zapewniają nie tylko higienę ale również nie ulegają korozji przy kontakcie z sokami wydzielanymi przez warzywa i owoce,
  • gastronomii, zarówno dużej jak i małej, gdzie istotne jest zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych.

 

Meble nierdzewne to nie tylko regały i półki magazynowe. To ogromna oferta produktów, przystosowanych do różnych branży. Są to stoły, szafy, blaty, stołki, regały, półki, szafki, wózki a nawet kosze. Wszystko wymienione wyżej, jest niezbędne dla prawidłowej pracy na przykład restauracji czy firmy przetwórczej.

 

GP | Meble nierdzewne – czy warto inwestować?

Meble nierdzewne są nawet kilkukrotnie droższe, niż meble wykonane ze stali czarnej, a później poddawane obróbce malowania. Wynika to z kosztów samego surowca – stali nierdzewnej, jak również z kosztów obróbki tego typu stali, która to obróbka jest trudniejsza i bardziej czasochłonna.

 

Biorąc pod uwagę kilkukrotnie większy wydatek, wiele firm czy restauracji zastanawia się czy nie wybrać tańszych, lakierowanych mebli. Kiedy jednak zbilansuje się takie cechy charakterystyczne jak trwałość mebli nierdzewnych, ich funkcjonalność, łatwość w utrzymaniu czystość, doskonałą prezencję oraz najważniejsze – całkowitą odporność na korozję, okazuje się, że meble tego typu mogą być użytkowane przez wiele lat dłużej i inwestycja zaczyna się bardzo mocno opłacać.

 

Dodajmy do całości fakt, że meble nierdzewne, można czyścić z wykorzystaniem zdecydowanie bardziej „agresywnych” środków czyszczących, co sprawia, że łatwiej jest utrzymać regulaminowe standardy czystości i jednocześnie nie obawiać się o uszkodzenie powierzchni mebli dowolnego typu.

 

Inwestycja w meble nierdzewne jest na pewno inwestycją kosztowną i wymagającą, ale jednocześnie, umożliwia ona uzyskanie w dłuższej perspektywie czasu znacznych oszczędności. Dodatkowo, inwestycja ta zwraca się w ciągu kilku lat, po których meble nierdzewne nadal zachowują idealną jakość i czystość, a meble wykonane ze stali czarnej wykazują oznaki zużycia oraz korozji, która w przypadku branży spożywczej lub gastronomicznej jest po prostu – niedopuszczalna.

 

Meble nierdzewne gastroprodukt.pl