Kuchnia gastronomiczna, urządzenie, które do złudzenia przypomina powszechnie znaną nam kuchenkę z piekarnikiem.

Przypomina, bowiem przemysłowe kuchnie gastronomiczne to urządzenia do profesjonalnych zastosowań, niezbędne w:

  • restauracjach,
  • małych i średnich lokalach gastronomicznych,
  • jadłodajniach oraz stołówkach,
  • kuchniach szpitalnych, szkolnych czy przedszkolnych,
  • wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność gotowania, pieczenia, smażenia oraz wszelkiej obróbki termicznej dań.

 

Kuchnia gastronomiczna to najczęściej połączenie kuchenki wielopalnikowej ze specjalistycznym piekarnikiem, grillem lub piecem konwekcyjnym. Takie połączenie umożliwia wygodne gotowanie, smażenie oraz pieczenie.

 

 

Co wyróżnia przemysłową kuchnię gastronomiczną od tej w naszych domach? Na pewno moc, same palniki są zdecydowanie większe, moc piekarnika znacznie efektywniejsza. Na pewno wygląd, kuchnie gastronomiczne przemysłowe wykonane są najczęściej z surowej stali nierdzewnej i na pewno sama konstrukcja, która najczęściej opiera się na prostych nogach, podczas gdy kuchenki do zadań domowych są elegancko obudowane.

 

GP | Kuchnia gastronomiczna – rodzaje kuchni gastronomicznych i możliwości wykorzystania

Kuchnia gastronomiczna to urządzenie, które składa się z:

  • płyty kuchennej, najczęściej gazowej, może być to jednak również płyta indukcyjna lub po prostu elektryczna,
  • piekarnika lub pieca konwekcyjnego czy też grilla.

 

Kuchnia gastronomiczna dzieli się na kilka, różnych rodzajów. Najczęściej podział ten dotyczy źródła zasilania, bowiem kuchnia gastronomiczna, może być zasilana:

  • energią elektryczną, która bezpośrednio zamieniana jest na cieplną,
  • energią elektryczną, która dzięki indukcji staje się źródłem ciepła,
  • gazem- czyli najczęściej spotykana forma kuchenek gazowych.

 

Dodatkowo w profesjonalnej gastronomii wyróżnia się również kuchnie stojące, kuchnie wolnostojące, kuchnie z wbudowanym piekarnikiem, piecem konwekcyjnym lub grillem, a także same płyty grzewcze. W przypadku restauracji czy lokali gastronomicznych, najbardziej funkcjonalna wydaje się być wolnostojąca kuchnia gastronomiczna z piekarnikiem lub piecem konwekcyjnym. Najtańszym źródłem zasilania jest oczywiście gaz, natomiast w niektórych przypadkach wygodniejsze jest zasilanie kuchni gastronomicznej energią elektryczną.

 

GP | Kuchnia gastronomiczna – niezbędna do funkcjonowania profesjonalnej gastronomii

Kuchnia gastronomiczna to urządzenie, które obok lodówki i zlewozmywaku jest trzecim, podstawowym elementem wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym. W zależności od wielkości lokalu oraz od ilości dań serwowanych w odniesieniu dziennym, w większości lokali znajdują się dwie lub nawet trzy takie kuchenki. Jeśli chodzi o ich wielkość, to najczęściej w profesjonalnej gastronomii wykorzystywana jest 6-palnikowa kuchnia gastronomiczna.

 

To, że urządzenie tego typu jest niezbędne do funkcjonowania każdej restauracji, doskonale wie szef kuchni, który większość obróbki termicznej dań opiera właśnie o kuchnie gastronomiczne, gdzie odbywa się smażenie, pieczenie, gotowanie. Nic dziwnego, że sprzęt ten należy do podstaw wyposażenia gastronomicznego każdego lokalu.

 

Kuchnia gastronomiczna gastroprodukt.pl