Gofrownica to urządzenie, które wielu z nas ma w swoim domu. Polacy lubią gofry, szczególnie latem, kiedy można do nich dodać wiele owoców, wymieszać z lodami lub ciekawymi polewami. Gofry stanowią bardzo ważny składnik lokalnej gastronomii, gdyż sprzedaje się je w kawiarniach, cukierniach, małych restauracjach a także w tak zwanych food truckach.

 

Dobra gofrownica gastronomiczna to urządzenie, które pozwala przygotować pyszne gofry w dużych ilościach. Cechuje je przede wszystkim bardzo wysoka jakość wykonania, szybkość pracy, ergonomia oraz prosta obsługa. O tym, jak działa, czym cechuje się i jakie funkcje powinna posiadać dobra gofrownica gastronomiczna opowiemy w tym artykule.

 

GP | Gofrownica gastronomiczna – nowoczesne, trwałe i „szybkie” urządzenie

Czego oczekuje się od profesjonalnego sprzętu gastronomicznego? Oczywiście niezawodności, trwałości oraz szybkiej i efektywnej pracy. Nie inaczej jest w przypadku gofrownic gastronomicznych. Nie kupuje się ich po to, aby stały i pięknie wyglądały, choć wygląd na pewno ma istotne znaczenie, kupuje się je po to, żeby przygotowywały jak największą ilość gofrów w ujęciu czasowym, czy to godzinowym czy 10 minutowym. Wydajność, to słowo klucz, które zawsze określa gofrownicę gastronomiczną.

 

Kolejnym, kluczowym słowem jest nowoczesność. Nowoczesność, czyli innowacyjne funkcje, nowoczesny wygląd oraz intuicyjna obsługa. Najlepiej wszystko w jednym, bo sprzęt dla profesjonalnej gastronomii musi być szybki, nowoczesny i przy tym dobrze wyglądać, a także umożliwiać łatwą jego obsługę.

 

Trwałość i długa gwarancja, to kolejne elementy, których oczekują właściciele punktów gastronomicznych, kupując profesjonalną gofrownicę. Gofrownica gastronomiczna, jako urządzenie do zastosowań profesjonalnych właśnie musi być nie tylko szybka i nowoczesna, ale również trwała. Wydłużona gwarancja, czyli trwająca minimum 3 lata, odporność na uszkodzenia, a także błędy popełniane przez obsługę. W przypadku profesjonalnego sprzętu, bardzo ważne jest również dostęp do profesjonalnego serwisu urządzenia.

 

GP | Gofrownica gastronomiczna funkcjonalność i ergonomia pracy

Gofrownica gastronomiczna jest urządzeniem do wypieku gofrów z założenia w dużych ilościach. Nie jest to domowe urządzenie, które włącza się raz w tygodniu i przygotowuje w nim kilka czy kilkanaście gofrów.  Zadaniem urządzenia gastronomicznego jest wypiek kilkuset gofrów każdego dnia i w normalnym dniu podczas sezonu jest to jak najbardziej możliwe. Stąd też istotna jest funkcjonalność urządzenia oraz ergonomia jego pracy.

 

Poprzez funkcjonalność rozumie się:

  • dostęp do szerokiej gamy funkcji urządzenia, które ułatwiają, poprawiają lub przyspieszają pracę,
  • możliwość wykonywania wielu, różnych czynności na danym urządzeniu, na przykład gofrów zapiekanych na twardo lub na miękko, z cienkim lub grubym ciastem,
  • posiadania przez urządzenie wielu ułatwień, jak chociażby kontroli temperatury, kontroli stanu ciasta, czy też czasu wypieku.

 

Funkcjonalność to jedna z wielu zalet, drugą zaś jest ergonomia. Poprzez ergonomię rozumie się przede wszystkim oszczędność energii, efektywność działania oraz oszczędność czasu, co za tym idzie – również pieniędzy. Oczywiście gofrownica gastronomiczna jest urządzeniem o dużej mocy, stąd pobór energii elektrycznej jest większy, jeżeli jednak ten pobór przekłada się na odpowiednią szybkość i funkcjonalność pracy, wówczas oznacza to, że urządzenie jest przede wszystkim ergonomiczne i cechuje je wysoka sprawność.

 

Wydawałoby się, że tak prosty sprzęt raczej jest dodatkiem do całej aranżacji zaplecza kuchennego. Tymczasem doświadczeni managerowie i szefowie kuchni wiedzą, że każdy sprzęt powinien być sprawny, efektywny, funkcjonalny i oszczędny. Wtedy całe zaplecze kuchenne też takie jest, stąd również od gofrownicy gastronomicznej tego się oczekuje.

 

Gofrownica gastronomiczna gastroprodukt.pl