Frytki, któż z nas ich nie lubi. To proste, pożywne, smaczne i niestety – niezdrowe danie pochodzi z Belgii, gdzie ziemniaki krojone w tak zwane słupki, smażone były na głębokim, wołowym tłuszczu. Belgia, Holandia, a także Francja i z czasem Wielka Brytania, stały się krajami, w których frytki szybko przerobiły się ze smacznej przystawki, w pyszne i zróżnicowanie podawane danie.

Dziś, frytki przyrządza się na wiele sposobów, podaje się w domu jak i w restauracji, a jak pokazują  badania, jest to nadal najczęściej kupowany dodatek do dań i najchętniej wybierana potrawa w fast foodach. Dobre frytki można smażyć na głębokim oleju lub piec w piekarniku. Najlepsze jednak i najsmaczniejsze to są te smażone właśnie.

 

GP | Frytkownica gastronomiczna – dlaczego warto

Przyrządzenie frytek jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, a później usmażyć je na głębokim oleju lub w piekarniku, następnie dodać przyprawy i smaczna potrawa gotowa. Niemniej, frytki najlepiej jest smażyć we frytkownicy. Najbardziej wydajne zaś są frytkownice gastronomiczne.

Jest to urządzenie, które umożliwia szybkie i wygodne smażenie frytek na mocno rozgrzanym, głębokim oleju, tak aby frytki usmażyć zarówno zewnątrz jak i wewnątrz a także usmażyć je równomiernie. Frytkownica gastronomiczna składa się z komory, gdzie znajduje się rozgrzany olej, do którego bezpośrednio wkładamy naczynie wypełnione frytkami. Najczęściej jest to koszyk ze stali nierdzewnej, który umieszcza się właśnie w komorze. Takie rozwiązanie powoduje, że silnie nagrzany olej od razu działa na pokrojone ziemniaki, powodując, że szybko się smażą, a także posiadają miękkie wnętrze i odpowiednio przyrumienioną skórkę.

Dlaczego warto posiadać frytkownicę w restauracji lub lokalu gastronomicznym? Przede wszystkim frytkownica gastronomiczna jest bardzo wydajna. Szybko pozwala przygotować dużą ilość frytek, bez konieczności nieustannej wymiany kolejnych porcji. Ponadto, umożliwia wygodną wymianę oleju oraz czyszczenie.

 

GP | Frytkownica gastronomiczna – dobór oraz czyszczenie

Dobra frytkownica gastronomiczna, nie jest urządzeniem tanim. Warto poświęcić czas na jej dobór. Pamiętajmy jednak, że prowadząc lokal gastronomiczny i oferując w nim frytki zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek, musimy liczyć się z dużą ilością zamówień.

 

Warto więc kierować się przy wyborze frytkownicy poniższym zestawieniem:

  • frytkownica gastronomiczna powinna być dostosowana wielkością do potrzeb restauracji lub lokalu gastronomicznego,
  • powinna posiadać bezproblemowe czyszczenie oraz wymianę oleju,
  • powinna umożliwić wygodne i bezpieczne umieszczenie frytek nawet na bardzo rozgrzanym tłuszczu,
  • powinna mieć możliwość wygodnego umycia i wyczyszczenia nie tylko koszyczków ale również całego wnętrza.

 

Frytkownica gastronomiczna to urządzenie, które prawdopodobnie będzie mocno eksploatowane i wykorzystywane. Stąd też musi być ona wygodna i łatwa w czyszczeniu, jeżeli chcemy utrzymać odpowiedni standard higieniczny w kuchni. Stąd też we frytkownicy nie tylko istotne jest wyczyszczenie i umycie samych koszyków, ale przede wszystkim także komory z olejem. Wybierając frytkownicę, dobrze jest sprawdzić czy właśnie istnieje łatwy spust zużytego oleju z komory, a sama komora stanowi osobne naczynie, dzięki czemu może być wyjmowana i na przykład myta w zmywarce kapturowej.

 

Frytownica gastronomiczna gastroprodukt.pl